Gabriela Dinu Știri 07.07.2023 10:09

Câţi bani se iau pentru un copil în plasament

Câţi bani se iau pentru un copil în plasament

Asistenţii maternali sunt acei angajaţi care au grijă de copiii lăsaţi la centrele de plasament. Aceştia sunt plătiţi de stat cu o sumă care este calculată în funcţie de numărul de copii avuţi în plasament. Din rândurile următoare veţi afla tot ce trebuie să ştiţi despre asta.

Dragostea faţă de copiii neajutoraţi îi face pe mulţi să devină asistenţi maternali. Ei sunt şi mamă şi tată pentru cei mici care au fost părăsiţi de părinţi şi îşi caută o altă familie. Asistenţii maternali au şi ei, desigur, nişte venituri, pentru a-i putea îngriji pe cei mici şi a le putea asigura toate cele necesare.

Câţi bani ia un asistent maternal pentru un copil aflat în plasament?

În primul rând, este de menţionat faptul că un asistent maternal profesionist este acea persoană fizică ce a obţinut un atestat în îngrijirea şi educarea copiilor pe care îi va primi în plasament sau chiar în încredinţare. Nu poţi deveni asistent maternal peste noapte şi ai nevoie chiar de nişte aptitudini specifice pentru asta: un atestat în domeniu, precum şi un contract de muncă ce trebuie să se întindă pe durata valabilităţii atestatului, adică 3 ani.

Principalele responsabilităţi ale unui asistent maternal sunt de a-i creşte şi a-i educa pe cei mici luaţi în plasament, copiii cu vârsta care variază de la câteva luni la 16 ani. Acesta trebuie să demonstreze totdată că îi poate asigura celui mic toate cele necesare pentru a se putea dezvolta bine atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere psihic, dar şi să îl ajute să se integreze în familie şi în comunitate.

Ce obligaţii are un asistent maternal în România?

Dacă un copil este adoptat sau revine la familia naturală, atunci asistentul maternal trebuie să se asigure că se poate adapta cu succes, de aceea trebuie să îi monitorizeze evoluţia în mod constant şi să lucreze intens pentru dezvoltarea micuţului.

Un asistent maternal are un salariu fix, de 2400 de lei pe lună, la care se adaugă şi alocaţia de plasament care este în valoare de 600 de lei pentru fiecare micuţ în parte. Dacă vorbim despre un copil care are nevoi speciale, alocaţia este de 1200 de lei. La toate aceste sume amintite anterior, se adaugă şi alocaţia clasică primită de la stat, în valoare de 300 de lei.