Ioana Filipescu Știri 23.12.2022 05:16

Câți bani câștigă un psiholog debutant și la ce salariu poate ajunge dacă este renumit

Câți bani câștigă un psiholog debutant și la ce salariu poate ajunge dacă este renumit

Depresia, sau boala secolului 21, așa cum este cunoscută, este o realitate dureroasă pentru peste 125.000.000 oameni din întreaga lume, conform ultimelor statistici, printre care și sute de mii de români. Deși nu la fel de reticenți ca în trecut, puțini își înving teama și rușinea pentru a cere ajutorul unui psiholog.

Depresia este considerată a fi cea mai frecventă suferință la nivel mondial, ceea ce face din profesia de psiholog una dintre cele mai căutate.

Cât costă o ședință la psiholog

În România, psihologul este încă privit cu scepticism, deși, conform statsiticilor, aproape 10% dintre români sunt diagnosticați cu despresie. Cele mai frecvente cauze sunt problemele financiare, problemele conjugale sau pierderea locului de muncă. Chiar și așa, românii ajung în ultimă instanță la specialiști și o fac doar împinși de la spate sau în cazuri excepționale.

Citește și: Salarii la Glovo și FoodPanda. Cine dă mai mulți bani pentru livrări

Tarifele pentru o ședință la psiholog variază între 50 și 200 de lei, în funcție de probleme, dar și de specializarea psihologului.

Recent, odată cu pandemia, terapia s-a mutat și în mediul online, astfel că tot mai mulți psihologi fac ședințe virtuale pentru depresii, axietate sau atacuri de panică.

Probabil că te gândești că un psiholog care cere 200 de lei pentru o ședință, cu minim 5 pacienți pe zi, câștigă o avere, însă de multe ori rămâne cu jumătate din suma încasată, după ce plătește la stat impozit și alte cheltuieli.

Cât câștigă un psiholog

Atunci când alegeți un psiholog, verificați în primul rând specializarea acestuia și experiența. Există o mare diversitate în rândul acestora, ceea ce înseamnă că și salariile sunt variate. Există psihologi în domeniul clinic, educațional, cercetare, consiliere și sănătate.

Încet, încet, psihologii încep să câștige încrederea românilor, astfel că tot mai mulți studenți aleg această profesie.

Un psiholog debutant nu va câștiga mai mult de salariul minim pe economie, însă acesta va crește o dată cu experiența. Potrivit Playlab Româmia, un psiholog cu o experiență cuprinsă între trei și cinci ani câștigă, în medie, 2.500 de lei lunar. Veniturile variază însă și de regiunea în care locuiesc, dar și de dimensiunea companiei în care lucrează sau de domeniul ales.

Pe de altă parte, un psiholog dintr-un mediu ceva mai dur, cum ar fi o închisoare, poate ajunge să câștige și 1000 de euro lunar, însă trebuie să recunoaștem, acesta nu este cel mai motivant mediu de lucru și ai nevoie de ceva tărie de caracter să reziști. De asemenea, cel mai bine plătiți psihologi sunt cei ai vedetelor, care încaseză și 500 de euro pentru o ședință.