>
Ultimii ani au dat peste cap planurile multor tineri care-și pregătiseră, cu mare atenție, nunta. Au fost amânări, petreceri restrânse, dar multe cupluri au amânat evenimentul. Acum le-a surâs șansa.
Câți bani se pregătesc aceștia să facă profic la un asemenea eveniment? Cât trebuie să dea dar la o nuntă invitații, mai cu seamă că inflația a depășit 10 %?
Există și un calculator care determină valoarea darului la nunți, botezuri și alte evenimente din această categorie, totul în funcție de eveniment, de oraș, de loc sau de venit.
Cursul normal al evenimentelor personale a fost reluat, odată cu relaxarea restricțiilor. E undă verde la nunți și botezuri, dar și la ”plasat” banii în plic, darul. Doar că acum va fi ceva mai mărișor, dată fiind inflația care a crescut simțitor și brusc, trecând de 10 %.
Fără îndoială, nunta este evenimentul numărul unu în viața unui cuplu și, de aceea, organizarea petrecerii trebuie să fie fără cusur, implicit, le dau celor doi mari bătăi de cap și, de ce nu, stres. Și, de aceea, în multe cazuri se apelează la firme care organizează astfel de evenimente. Pentru că totul se vrea la superlativ.
Anul 2022 va aduce, cu siguranță, foarte multe nunți, multe amânate din cauza pandemiei. Și va aduce cât mai mulți invitați, care se vor întreba cât merge darul, mai ales că inflația și-a făcut loc cu pași mari. Și repezi.
Câți bani ar trebui să dai la o nuntă în acest an? Depinde de mai mulți factori, bugetul, relația ta cu fericitul cuplul, dacă vii singur sau însoțit la nuntă. Dar și elemente de ultimă oră, chiar de la eveniment, cum ar fi decorul sau meniul.
Statistic vorbind, bugetul unei nunți în România variază între 6.000 și 10.000 de euro, excluzând locația și meniul de nuntă. Sigur, de multe ori bugetul este depășit, chiar cu 30 %.
Ce intră aici? Rochia de mireasă, care costă între 3.000 și 5.000 de lei, costumul de mire, care face între 2.500 de lei și până la 3.500 de lei, pantofii, 500 de lei, verighetele, de la 2.000 de lei până la 3.000 de lei. Bani care vor fi acoperiți de darul de nuntă.
De regulă, calculul este așa: prețul meniului înmulțit cu doi. Sigur, sunt situații când meniul este mult prea scump, iar atunci invitații se pot abate de la regulă, adică nu mai înmulțesc cu doi, ci adaugă un plus. Sau dacă meniul este mult prea ieftin, atunci suma dată de invitat poate fi chiar mai mare decât dublu.
În medie, invitatul ar trebui să ofere dar de nuntă între 75 și 200 de euro. Potrivit statisticilor, valoarea medie a unui cadou în banii pentru o nuntă în anul curent ar fi de 160 euro de persoană.