>
Mulți români aleg să plece în străinătate în speranța unui trai mai bun. Italia, Spania și Germania sunt țările cu cele mai mari comunități de români. Cea din urmă oferă, pe lângă locurile de muncă bine plătite, și o educație de elită, iar mulți dintre cei care ajung să cunoască stilul de viață nemțesc nici nu vor să mai audă de România.
Conform oficiului german de statistică, numărul cetățenilor români care au emigrat în Germania a văzut o adevărată explozie începând cu anii 2010-2011, ajungând la aprope 750.000 la sfârșitul anului 2019.
“Dacă vrei să trăiești ca nemții, e scump”, spune Alice, o româncă stabilită de cinci ani jumate în Germania.
Nu sună încurajator, însă stilul de viață, locul de muncă, dar și orașul în care trăiești schimbă situația destul de mult. Cam la fel se întâmplă li în România.
Dintr-un top al orașelor europene cu cel mai ridicat standard de viață, șapte sunt din Germania, după cum urmează: Munchen (locul 3), Dusseldorf (6), Frankfurt (7), Berlin (13), Hamburg (19), Nuremberg (23) și Stuttgart (28).
Știm cu toții, Germania nu este o țară ieftină, însă lucrurile diferă destul de mult în funcție de landul în care locuiești. Orașele menționate mai sus oferă un standard de viață ridicat, însă sunt și printre cele mai scumpe. Spre exemplu, în Bochum sau Leipzig, viața este ceva mai ieftină. Berlinul se clasează la mijlocului clasamentului, dacă e să ne raportăm la prețuri.
Citește și: Ce salarii există în Canada și câți bani ajunge să câștige cel mai prost plătit angajat de acolo
Spre exemplu, o chirie în Munchen costă 2250 de euro, în timp ce dacă alegeți să locuiți la Berlin prețurile scad simțitor. Pentru o chirie în capitala Germaniei vei fi nevoit să scoți din buzunar aproximativ 1.500 de euro.
Transportul public din Germania este la standarde înalte și accesibil. Prețurile la abonamente pentru variază între 60 și 90 de euro lunar.
Și costul alimentelor poate să difere destul de mult. Dacă nu alegi un magazin elitist, bugetul de cumpărături ajunge undeva la 40 de euro pe săptămână.