Tudosie Andrei Utile 03.07.2023 08:00

Cât de mult costă să construiești o casă

Cât de mult costă să construiești o casă

Comparativ cu începutul anului 2020, costurile medii estimative pentru construirea unei case au crescut considerabil, apropiindu-se de valoarea de 800 de euro pe metru pătrat. Această creștere nu se limitează doar la costul materialelor de construcții, ci afectează și prețurile solicitate de meseriași, care acum cer de două-trei ori mai mult pentru execuția unei lucrări față de acum trei ani.

Cât costă construcția unei case în 2023

În prezent, cei care intenționează să construiască o locuință se confruntă cu cheltuieli estimate la 2-3 ori mai mari decât în anul 2020. Costurile de construcție pentru o casă în anul 2023 se situează, în general, într-un interval cuprins între 600 și 900 de euro pe metrul pătrat. Această sumă include diverse aspecte, precum proiectarea, obținerea autorizațiilor necesare, achiziționarea materialelor, costurile cu forța de muncă, instalarea sistemelor termice, electrice și de gaze, racordarea la utilități și înregistrarea imobilului.

Prin urmare, în anul 2023, costul estimat pentru construirea unei case de aproximativ 100 de metri pătrați utili, fără etaj sau mansardă, inclusiv temelia, acoperișul, finisajele interioare și exterioare, precum și toate documentațiile necesare, se va situa între 70.000 de euro și 90.000 de euro.

Dacă luăm în considerare doar partea de zidărie și finisaje, atunci bugetul estimat pentru construirea unei case în 2023 ar trebui să fie în jur de 60.000-80.000 de euro, care include atât costurile pentru materialele necesare, cât și pentru manoperă. Este important de menționat că aceste cifre sunt estimate și pot varia în funcție de următoarele aspecte:

-tipul și calitatea materialelor;

-executantul lucrării;

-complexitatea proiectului;

-locație.

Pentru cei interesați să obțină o estimare detaliată a costurilor pentru construcția unei case, există două opțiuni: pot solicita oferte de preț de la diverse companii de construcții sau pot utiliza calculatoare online specializate în estimarea costurilor. Aceste metode pot oferi o perspectivă mai precisă asupra cheltuielilor implicate în funcție de nevoile și specificațiile individuale ale proiectului de construcție.

Cât costa construcția unei case în 2022

În anul 2022, aceeași casă cu o suprafață de 100 de metri pătrați, cuprinzând 2 dormitoare, 2 băi, o bucătărie și o zonă de dinning, fără etaj sau mansardă, avea un cost total de aproximativ 300.000 de lei, adică aproximativ 60.000 de euro. Această sumă includea costurile pentru materialele de bază, cum ar fi BCA, fier beton și lemn, în valoare de aproximativ 25.000 de euro, costurile de finisaj, cum ar fi gletul, faianța, gresia, parchetul etc., în valoare de aproximativ 18.000 de euro, iar restul sumei era dedicată manoperei, în valoare de aproximativ 17.000 de euro.