Ioana Filipescu Actualitate 04.01.2022 12:05

Cât costă un kw în 2022 și cum poți reduce factura la curent cu peste 30%

Cât costă un kw în 2022 și cum poți reduce factura la curent cu peste 30%

Piața de energie electrică a fost complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, ceea ce a înseamnat că prețurile nu au mai fost stabilite Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ca până acum, ci acestea vor fi negociate direct cu companiile de energie. Iată cât va costa un kw în 2022, dar și cum poți reduce factura la curent.

Anul 2022 vine cu schimbări pe piața de energie electrică din România. Liberalizarea, dar și măririle accentuate de preț va duce la un mai mare disconfort al consumatorului casnic. Schimbarea prețului energiei pentru consumatorii casnici, care va depinde de condițiile de piață, dar și de apetititul de risc al consumatorilor, după cum a precizat Cristi Culea, director în cadrul Enel.

„În mod sigur ofertele vor fi variate şi vor reflecta condiţiile de piaţă din acel moment. Este greu de spus acum şi nu putem răspunde cum va evolua preţul. Spre exemplu, dacă ne uităm la piaţa gazelor, acum şase luni erau nişte preţuri şi acum sunt cu totul altele, iar între timp a fost liberalizată piaţa (1 iulie – n. r.)”, a spus reprezentantul companiei de energie, citat de Agerpres.

Drept urmare, prețurile vor fi dictate de politica de risc a furnizorilor, mai exact de termenul pentru care aceștia achiziționează energie. Cu această schimbare, consumatorul are acces la variante personalizate de abonamente de energie electrică, în funcție de nevoile acestuia. Schimbarea furnizorului de energie electrică nu este însă obligatorie.

Citește: Calculator impozit auto 2021 în funcție de motorizare și capacitate cilindrică. Cât costă și când se plătește

În 2022, prețul pe kilowatt poate varia între 0.66 lei și 0.78 lei pentru fiecare kw consumat, conform ANRE. Prețul unui kilowatt nu va fi niciodată fix, ci stabilit de furnizorul de energie electrică, în funcție de regiunea țării în care se află consumatorul casnic.

Statisticile arată că cel mai mic preț pentru energie electrică este plătit în Muntenia. La polul opus se găsesc locuitorii din nord-vestul țării.

Cum reduci factura la curent

După cum am precizat, prețul kilowatt-ului depinde, in mare pare, de furnizorul ales, dar și de tipul abonamentului. Există totuși câteva lucruri pe care le poți face zi de z pentru a-ți reduce facura la curent considerabil. Dacă le urmezi regulat, cu siguranță vei simți schimbări și în portofel. Iată care sunt acestea:

  • investește în produse electrocasnice de calitate superioară;
  • alege electrocasnice cu consum de energie reglabil;
  • scoate aparatele din priză atunci când nu le folosești;
  • folosește becuri cu LED;
  • folosește un prelungitor cu buton de pornit/oprit;
  • termoizolează locuința;