>
Nicolae Grigorescu este considerat fondatorul picturii române moderne. S-a născut pe 15 mai 1838 la Pitaru, Potlogi în Dâmboviţa, iar lucrările sale sunt extrem de apreciate şi în prezent.
Grigorescu a devenit ucenic de iconar pe vremea când avea doar 10 ani, îndrăgostit de pictură fiind. A început să picteze icoanele şi prăznicarele de la Biserica din Băicoi şi a continuat cu Mănăstirea Căldăruşani, icoana Sfântului Spiridon din Bucureşti, picturile murale de la Mănăstirea Zamfira, picturile de la Mănăstirile Agapia şi Puchenii Mari.
A început apoi să includă toate învăţăturile sale într-o adaptare a lucrărilor de iconografie în picturi clasice. Avea doar 20 de ani atunci când şi-a depăşit profesorul pe Anton Chaldek. De aceea, acum, la aproape 70 de ani de la moartea sa, picturile sale se vând pe bani grei.
Cel mai scump tablou al lui Nicolae Grigorescu vândut vreodată este şi cel care a setat recordul pe piaţa de artă. Iniţial, lucrarea Ţărăncuţă cu basma albă a sa a fost estimată la un preţ cuprins între 50.000 şi 90.000 de euro, dar a ajuns să fie vândută pentru preţul de 340.000 de euro, în 2018.
Tărăncuţa este o pictură pe care maestrul a realizat-o în ulei, ce făcea parte din colecţia Magistratului Lazăr Munteanu, despre care se ştia că a fost unul dintre cei mai importanţi colecţionari din perioada interbelică. În lucrarea sa, Nicolae Grigorescu a întruchipat o tânără de etnie romă, care i-a fost model, fascinat fiind de trăsăturile, construcţia feţei şi de structura osoasă a craniului.
Un alt tablou al lui Nicolae Grigorescu care s-a vândut pe bani grei este Cârciuma de la Rucăr, pe care l-a realizat în perioada 1900-1903 şi care s-a vândut cu suma de 230.000 de euro, în luna martie a anului 2011.
Ţărăncuţă cu fuior, o pictură realizată în 1900, s-a vândut cu 250.000 de euro, în timp ce La marginea pădurii s-a dat în 2011 cu 200.000 de euro.
Vă prezentăm, în continuare, o listă a celor mai scumpe tablouri realizate de Nicolae Grigorescu: