Gabriela Dinu Știri 02.08.2023 16:16

Cat costa o pictura a lui Leonardo Da Vinci si ce picturi celebre a realizat

Cea mai scumpă pictură vândută în lume îi aparţine lui Leonardo da Vinci şi a fost achiziţionată în toamna anului 2017. Este vorba despre un portret al lui Iisus, ilustrat ca salvator al lumii, care a spart orice record.

Vânzarea s-a realizat în cadrul unei licitaţii şi a depăşit tabloul lui Pablo Picasso, Les Femmes d’Alger, care s-a vândut pentru suma de 127,5 milioane de dolari în 2012.

Care este cea mai scumpă pictură a lui Leonardo da Vinci?

Ei bine, după cum v-am spus anterior, cea mai scumpă creaţie a lui da Vinci coincide cu cea mai scumpă vândută vreodată în lume şi este numită Salvator Mundi. Este, de fapt, singura creaţie a acestuia care a fost inclusă într-o colecţie privată şi nu se află în muzee. Acest tablou a fost deţinut cândva de Regele Carol I al Angliei, iar până în anul 1900 nu s-a mai aflat nimic despre el. S-a cumpărat ulterior la o licitaţie, în 2005, iar după ce a fost restaurată şi s-a cercetat intens, s-a stabilit că a fost creată de către Leonardo da Vinci, fiind astfel primul tablou care a fost redescoperit, după 100 de ani, aparţinându-i acestuia.

Salvator Mundi
Salvator Mundi

Pictura Salvator Mundi îl reprezintă pe Iisus Hristos ca salvator al lumii, care oferă o binecuvântare cu mâna dreaptă, pe care o ţine ridicată şi cu degetele încrucişate, în timp ce în mâna stângă ţine o bilă de cristal.

Ce alte picturi a realizat Leonardo da Vinci?

Pe data de 15 noiembrie 2017, în cadrul unei licitaţii organizată la casa Christie’s din New York, atunci când s-au plătit pe ea nu mai puţin de 450.300.000 de dolari americani. Se pare că cel care l-ar fi achiziţionat este Badr ben Abdallah, un prinţ saudit ce l-ar fi luat în numele lui Mohammed bin Salman, un puternic moştenitor din Arabia Saudită.

În continuare, vă vom prezenta unele dintre cele mai apreciate creaţii ale lui Leonardo Da Vinci: Botezul lui Hristos, Buna Vestire, Portretul Ginevrei Benci, Madona Benois, Madona cu garoafă, Sfântul Ieronim, Adoraţia magilor, Fecioara între stânci, Doamna cu hermină, Madona Litta, Portretul unui muzician, Frumoasa fierăriţă, Cina cea de taină, Fecioara între stânci, Salla delle Asse, Fecioara cu Pruncul, Sfânta Ana şi Sfântul Ioan Botezătorul, Madona cu fus şi altele. În galeria foto ataşată acestui articol veţi putea vedea câteva dintre lucrările sale.