>
Corneliu Baba a fost un pictor român care a trăit în perioada 1906 – 1997. S-a născut la Craiova şi a murit în Bucureşti şi a fost recunoscut în special pentru portretele sale, dar a mai realizat şi alte tipuri de tablouri, plus ilustraţii pentru cărţi.
Corneliu Baba s-a născut în Oltenia, fiul lui Gheorghe Baba şi al Mathildei Ciortuş, fiind al treilea fiu al familiei şi a fost căsătorit cu Constanţa Baba. A fost student în cadrul Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, însă nu a reuşit să obţină diploma de absolvire acolo, ci la Iaşi, unde şi-a continuat studiile, ajutat de Nicolae Tonitza.
A fost arestat şi închis pentru o scurtă perioadă de timp, la închisoarea Galata din Iaşi, şi a fost suspendat din job-ul său de profesor de pictură din cadrul şcolii din Iaşi şi mutat, fără explicaţii, la Bucureşti. Talentat şi cu o colecţie prin care şi-a exprimat măiestria şi realismul profund, Baba a ajuns rapid să fie apreciat şi peste hotare.
În 1958, acesta a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor şi a devenit profesor de pictură în cadrul Institutului de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu. A fost profesor pentru nume uriaşe din industrie, precum pentru Valeriu Pantazi, Sorin Ilfoveanu, Dan Hatmanu, Vladimir Zamfirescu, Sorin Dumitrescu, Virgiliu Parghel, Florin Ciubotaru, Niculiță Secrieriu, Ștefan Câlția, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Elena Greculesi, Henry Mavrodin, Dimitrie Gavrilean, Francisc Bartok, Gabriela Manole-Adoc, Mircea Ciobanu, Constantin Albani.
Colecţia sa de picturi cuprinde titluri precum: Jucătorul de şef, Self Portrait, The Mad King, Portrait of a Girl, The Fear, The Mad King, Venice, Still Life, Field Rest, Peisaj din Caransebeş, Portrait, Maternity, Pieta, Fellow Citizens, Bridge over Seine, White Peonies, Somnul.
Picturile lui Corneliu Baba rămase în România pot fi achiziţionate de pe site-uri precum okazii.ro sau olx, la preţuri acceptabile. „La vorbă”, o schiţă deosebită, realizată în tehnică mixtă, se vinde cu preţul de 1980 lei, în timp ce Portretul unei mame cu pruncul în braţe, o pictură realizată în perioada 1935 – 1940, de dimensiunile 50 pe 60 cm, se vinde la Sibiu, cu preţul de 25.000 de euro.