Ioana Filipescu Știri 31.03.2022 18:13

Cât costă, de fapt, o lucrare de licență pe piața neagră din România

Cât costă, de fapt, o lucrare de licență pe piața neagră din România

Din start, este vorba despre ”păcălit”. Studenții agreează metoda simplă, dar costisitoare, de a rezolva lucrarea de licență pe piața neagră. Astfel, în loc să-și facă singuri tema, aceștia apelează la firme specializate, unde pot plăti chiar câteva sute de euro.

Cinstit, treaba merge așa: studentul trebuie să coopereze la lucrare cu profesorul coordonator, iar după câteva luni să prezinte singur licenţa. Doar că lucrurile nu stau, mereu, așa. Mulți trișează. Astfel, în trei săptămâni, cel mult, fără bătăi de cap, doar cu niște bani, lucrarea este gata de predat.

CITEȘTE ȘI: Acte necesare pentru o procură la notar. Cât timp este valabilă și cât costă

Cât costă, de fapt, o lucrare de licență pe piața neagră din România? Se pare că majoritatea studenților plătesc, în medie, cam 100-300 de euro, în funcție de dificultatea licenței. Sigur, prețul poate crește, în cazuri speciale.

Cât de ușor se poate ”fabrica” o lucrare de licență? Nu o să crezi, dar este extrem de simplu și chiar de ieftin

Aproape totul se face pe internet, dacă excludem șansa de a avea un prieten sau o cunoștință care se ocupă cu așa ceva. Dar internetul scoate la iveală adevărate fabrici de lucrări de licență. Mai mult, unele dintre ele au și call-center, canal de Youtube sau pagina de Facebook. Iar plata ajunge să se facă prin virament bancar.

Așa că nu e de mirare că internetul este plin de anunțuri în care ofertele sunt prezentate cu lux de amănunte. Lucrări de licență, disertații sau chiar teze de doctorat. Toate în funcție de buzunarul fiecăruia. Se oferă, astfel, lucrări de licență gata făcute, care au mai fost prezentate în anii anteriori de studenți.

CITEȘTE ȘI: Cum se face evaluarea unui apartament pentru cumpărare de către un evaluator. Intră și mobila în ecuație?

Cât costă cele mai ieftine lucrări de licență pe piața neagră

Cele mai ieftine lucrări sunt cele gata făcute, dar și cu un grad de dificultate scăzut. Costul lor? Între 100 și 400 de lei! Și pot fi luate fie de pe site-urile care dețin portofolii de mii de astfel de lucrări, fie direct de la autorii de drept ai acestora.

Un prim dezavantaj ar fi că acestea trebuie, totuși, modificate sau adaptate. Asta pentru că există riscul ca lucrările să fie plagiat, să existe deja pe internet și, astfel, să poată fi depistat furtul.

Însă cea mai sigură variantă de a păcăli examenul de licență este comandarea unei lucrări cap-coadă, astfel, riscul plagiatului fiind zero. Dar o astfel de lucrare ridică substanțial prețul, cum spuneam în rândurile de mai sus, între 100 și 300 de euro.