Gabriela Dinu Știri 25.03.2023 08:28

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună CNAS

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună CNAS

Persoanele din România care nu au venituri pe care să le declare către fiscalitate şi doresc să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate o pot face achitând contribuţia la CNAS din propriul buzunar.

Suma este de 1800 de lei pe an şi cu această sumă orice român poate deveni asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Cât trebuie să dai pe lună la CNAS dacă vrei să ai asigurare de sănătate?

Românii care nu au un contract de muncă, dar obţin totuşi venituri din alte tipuri de activităţi, nu se încadrează în categoria celor scutiţi la plata CASS, pot plăti suma anterior menţionată pentru a se asigura pe o perioadă de 12 luni.

Suma a fost calculată de către cei de la CNAS, reprezentând următoarele: „suma de plată în contul CASS rezultă din aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu şase salarii minime brute pe economie, în vigoare în anul 2023. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri, este de 3.000 de lei, conform HG 1.447 din 2022”, după cum scrie economica.net.

Dacă nu doriţi să vă asiguraţi prin sistemul de stat o puteţi face prin firme private de specialitate, iar costul este de 5 lei pe zi, iar serviciile de cele mai multe ori sunt limitate. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi la ceea ce veţi semna. Cu un pachet mai scump veţi obţine şi servicii mai ample, un alt aspect important de menţionat.

Cine beneficiază de asigurare de sănătate gratuită?

Cu 150 de lei pe lună, pe care îi puteţi achita atât într-o singură tranşă, cât şi total, suma întreagă fiind de 1800 de lei, veţi avea parte de pachetul complet oferit de CNAS, aşa cum se întâmplă şi în cazul angajaţilor pentru care firmele din România plătesc contribuţia privind sectorul de sănătate.

Conform informaţiilor furnizate de către CNAS, orice persoana cu vârsta de până la 18 ani care aduce act de identitate sau certificat de naştere poate fi asigurat, în mod total gratuit. La fel se întâmplă şi în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, în cazul în care dovedesc că sunt studenţi şi faptul că nu realizează venituri din muncă. Aceştia trebuie să meargă către CNAS cu un act de identitate, o adeverinţă eliberată de către instituţia de învăţământ, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că nu încasează venituri din muncă.