>
Schimbările de pe piaţa gazelor naturale au adus preţuri mai mari pentru români şi nu numai, deoarece şi la nivel internaţional au crescut facturile. Şi preţurile pentru metrul cub de lemne sau majorat şi din rândurile următoare veţi afla cât trebuie să scoateţi din buzunare pentru a vă încălzi la iarnă, cu lemne sau cu gaze naturale.
Criza generată de coronavirus a produs schimbări uriaşe în lume, care au avut ecouri în toate industriile. Şi războiul dintre Ucraina şi Rusia a produs dezechilibre majore, iar preţurile la gaze au crescut simţitor.
Ce amprentă a avut războiul asupra noastră? Ei bine, a fost redus importul de gaze din Rusia, iar asta a făcut ca preţul petrolului, elementul care influenţează direct preţurile gazelor naturale, să crească. Consumatorii au resimţit din plin în facturile de la energie termică. la fel, şi metrul cub de lemne s-a scumpit în 2022.
Criza gazelor a ajuns în acel punct în care specialiştii spun că oamenii vor ajunge să fie obligaţi să plătească orice sumă li se va cere doar pentru a nu fi tăiaţi de la gaze. În România, Guvernul a plafonat preţurile la gaze, iar în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, preţurile finale la gaze, dar şi la energia electrică, nu vor mai creşte, dar nici nu vor începe să scadă.
Citeşte şi:
Cum trimiți indexul de gaze la Engie GDF Suez, Distrigaz, Nova, Premier și Gazest. Ghid pentru autocitire
Acte si documente necesare pentru ajutorul de incalzire
Prin urmare, conform Ordonanţei de Urgenţă nr 59 pe 2022, pentru clienţii casnici, preţul este de este de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în timp ce pentru clienții non-casnici, prețul este de 0,37 lei/kWh, cu TVA Inclus.
Atunci când vine vorba despre lemnele de foc, preţul acestora diferă în funcţie de zona din care sunt achiziţionate. În judeţele Mureş, Botoşani, Covasna, Harghita sau Brăila sunt preţurile cele mai reduse, în timp ce în Constanţa şi Olt se plăteşte cel mai mult. Preţul mediu este de 300 de lei pentru un metru cub, în Mureş, se cumpără şi cu 170 de lei, dar poate ajunge până la 250 de lei. Le polul opus stau judeţe scumpe, cele amintite anterior, unde metru cub variază între 310 şi 450 de lei.