>
De multe ori, posesorii de autoturisme care nu mai sunt in cea mai buna conditie aleg sa duca masina la un centru de colectare a fierului, in speranta ca vor obtine mai multi bani. Iata cat a ajuns sa coste kilogramul de fier vechi si cati bani ai putea lua pe automobilul tau daca decizi sa scapi de el.
Multi romani aleg sa nu isi cumpere o masina noua prin Programul Rabla, asa ca prefera sa isi duca automobilul vechi la un centru de colectare a fierului. Iata cat a ajuns sa coste kilogramul de fier vechi si cati bani ai putea lua pe vechea ta masina daca alegi sa scapi de ea.
Si daca tot am adus vorba despre casat, trebuie sa stii ca masinile trebuie duse intr-un centru autorizat, adica in reteaua de centre Remat. Nu o sa poti duce orice masina, ci una care a fost inmatriculata in Romania cel putin 8 ani, cel tarziu la 31.12.2012.
Dupa ce ai dus masina la casat, o sa iti poti cumpara o masina prin Programul Rabla Clasic sau Programul Rabla Clasic Plus. Primul este pentru vehicule cu motor pe combustie sau hibrid, fara plug-in. Cel din urma, se refera la masinile 100% electrice sau hibrid, cu tehnologia plug-in.
Atunci cand iti casezi masina, o sa obtii un tichet cu valoare de 6.500 de lei, pe care il poti utiliza pentru achizitia unei masini noi, iar emisiile acesteia nu trebuie sa depaseasca valoarea de 140 g CO2/km in regim WLTP. Daca emisiile sunt mai mici sau egale cu 105 g CO2/km in regim WLTP, vei mai putea obtine un eco-bonus in valoare de 1.000 lei, suplimentar fata de prima de casare.
Programul Rabla Plus ii ajuta pe cei ce cumpara o masina plug-in hibrid, iar valoarea eco-tichetului este de 20.000 lei, in cazul in care emisiile sunt mai mici sau egale cu 50 g CO2/km in regim WLTP. Cei e cumpara o masina 100% electrica, pot obtine un ecotichet de 45.000 lei.
Kilogramul de fier vechi costa 0.65 lei/kg, iar aici ne referim la deseurile fier E3, adica fier greu si fonta. Deseurile fier E1, adica tabla, au un pret de 0.55 lei/kg. Deseurile fier span costa doar 0.1 lei/kg.
Bineinteles, la cantitati mai mari, preturile sunt negociabile. Totusi, din aceste preturi se scade contributia la fondul de mediu in cazul persoanelor fizice.
Pentru ca totul se desfasoare in mode legal, deseurile se vor achizitiona pe baza de adeverinta de primire si plata de la persoanele fizice, conform OUG 16/2001, Legea 465/2001 si se retine la sursa din valoarea deseurilor 2% Contributia la Fondul de Mediu. Ulterior, aceasta se declara si se vireaza in fiecare luna la Administratie Fondului pentru mediu, pana in data de 25 pentru luna anterioara.
Daca alegi sa iti duci masina la fier vechi, trebuie sa intelegi ca este cea mai proasta afacere pentru tine. Pe o masina, poti obtine undeva la 400-500 de lei. Cel mai avantajos mod in care vei putea obtine mai multi bani este sa o dezmembrezi si sa vinzi singur piesele. O sa dureze mai mult timp, insa vei obtine si mai multi bani!