>
Cu cât se vinde carnea de miel, cu 2 săptămâni înainte de Paște? Iată cât trebuie să plătească românii dacă își doresc o asemenea delicatesă pe mesele de sărbătoare! Ce a spus unul dintre vânzătorii din Piața Obor București?
Cu doar două săptămâni până la Paște, piețele din întreaga țară sunt pline de agitație, iar gospodinele sunt deja în căutarea celor mai bune ingrediente pentru mesele de sărbătoare. Carnea de miel, un adevărat simbol al tradițiilor pascale, este deja prezentă pe tarabele comercianților, care sunt de părere că prețurile sunt comparabile cu cele de anul trecut.
În piața Obor din Capitală, prețul unui kilogram de carne de miel este de aproximativ 35 de lei. În schimb, cotletul sau pulpa de miel pot ajunge la 40-45 de lei pe kilogram. Românii care optează pentru un animal întreg trebuie să se aștepte să plătească în jur de 600 de lei, totul în funcție de greutatea acestuia. Un comerciant din București le recomandă oamenilor să achiziționeze o cantitate mică dacă își doresc să aibă ceva trandițional pe masa de Paște.
„Prețurile sunt similare cu cele de anul trecut. Nu vrem să speriem lumea. Cine dorește, își poate lua măcar o pulpă de miel, să aibă pe masă ceva tradițional”, spune unul dintre comercianții din Obor
La noi în țară, consumul de carne de miel este mai mic în comparație cu alte tipuri de carne, dar totuși rămâne un produs clasic de Paște. În această perioadă, autoritățile sanitar-veterinare au demarat controale atât în piețe, cât și în centrele de sacrificare temporare.
Este important de precizat faptul că inspectorii ANSVSA le recomandă românilor să cumpere carne de miel numai din locuri autorizate și să verifice întotdeauna existența certificatului sanitar-veterinar. Cu atât mai mult, nu putem să nu aducem în discuție faptul că este esențial ca transportul și depozitarea produselor să fie realizate în condiții igienico-sanitare corespunzătoare.