>
Despre România se ştie deja că este o ţară uimitoare atunci când vine vorba despre minunile create de natură, dar parcă nu încetează niciodată să surprindă la acest capitol. Astăzi vom vorbi despre Castelul Templul Cavalerilor, despre care nu se ştiu foarte multe lucruri, în ciuda faptului că este o clădire foarte frumoasă şi încărcată de istorie, aşezată într-un loc feeric.
Aţi auzit, poate, de Cheile Vălişoarei, numite şi Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, care sunt străbătute de şoseaua ce uneşte Valea Mureşului cu Valea Arieşului. Acest loc feeric se află la o distanţă de 14 kilometri de Aiud şi 35 kilometri de Turda. Aici, altitudinea maximă atingă 779 metri, iar cea minimă de 425 metri.
În Cheile Vălişoarei sunt patru versanţi calcaroşi Colțul Bogza, Colțul Vilii, Colțul Cetății și Doltul Diacului. Pereţii acestora sunt bogaţi în formaţiuni carstice, iar peşterile sunt la tot pasul. Această rezervaţie naturală se întinde pe suprafaţa a 100ha şi în partea dreapta a acestora se află stânca denumite Cetate, pe locul care a existat cândva Cetatea Zachedeu.
În inima cheilor se află cel mai interesant punct din întreaga zonă, Castelul Templul Cavalerilor, care nu este atât de cunoscut în România pe cât merită. Este vechi de peste 700 de ani şi recent a fost refăcut de un medic pe nume Florin Rusu, din Braşov, după ce l-a făcut proprietate privată.
Rolul acestui castel a fost iniţial locuinţa unui nobil din zonă, după care a fost transformat în cazarmă militară şi inclusiv Regele Mihai a stat o perioadă bună acolo.
Citeşte şi:
Valea lui Stan. Traseul plin de adrenalină printr-un canion din Brașov
Vârful Toaca: traseu, activități imagini superbe, cazare
Castelul poate fi vizitat de oricine îşi doreşte să vadă o amenajare în stil medieval. Are 2 de camere în care predomină piatra şi lemnul masiv, iar dormitoarele sunt prevăzute cu paturi uriaşe, cu baldachin. Propietarul vrea să facă inclusiv o piscină pentru a-i atrage şi mulţumi pe turişti.