Gabriela Dinu Știri 27.01.2024 15:17

Care sunt orele de linişte la bloc, în 2024? Regulile s-au schimbat, amenzile au crescut

Care sunt orele de linişte la bloc, în 2024? Regulile s-au schimbat, amenzile au crescut

Conform legii, există ore de linişte în administraţiile de locatari ce nu pot fi încălcate prin zgomote şi larmă. Sau cel puţin nu fără aplicarea unei amenzi, dacă sunt anunţate autorităţile.

În primul rând, încălcarea orelor de linişte reprezintă un dezinteres total faţă de regulile de bun simţ sau de convieţuire. Orarul în care este interzis să se facă gălăgie într-un bloc este stabilit prin legea care reglementează asta, dar poate fi şi modificat, în funcţie de regulamentul ce este adoptat de către fiecare asociaţie de locatari.

Care sunt orele de linişte pentru cei care locuiesc la bloc, în 2024?

Acest regulament este semnat de fiecare locuitor al blocului în parte, deci toţi se supun aceloraşi reguli. Legea 61 din 1991 este cea care reglementează orele de linişte de la bloc, iar în 2024 acestea sunt cuprinse între orele 22:00 şi 8:00 şi 13:00 – 14:00. În restul timpului, nivelul gălăgiei trebuie să existe în limitele bunului simţ.

Legea anterior amintită spune că tulburarea fără drept a liniştii locatarilor în timpul orelor de odihnă prin producerea de zgomote, larmă sau folosirea aparaturilor la o mare intensitate aduce după sine şi o amendă, iar aceasta porneşte de la suma de 500 de lei şi poate ajunge chiar până la 2000 de lei. Dacă autorităţile sunt nevoite să revină, amenda se va dubla.

Amenzi şi pentru cei care stau la casă

Amenzile au tot crescut în ultimii ani şi se aplică inclusiv pentru persoanele care locuiesc la casă şi au curte. Nici ei nu îşi pot deranja vecinii prin zgomote, muzică sau gălăgie.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991.

Există însă şi posibilitatea în care pot cere permisiunea vecinilor atunci când vor să organizeze un eveniment şi muzica va răsuna în timpul orelor de linişte. Toţi vecinii care ar putea fi deranjaţi de gălăgie vor trebui să fie de acord şi să semneze că îi permit vecinului în cauză să îşi desfăşoare evenimentul în voie.