Ce sunt instrumentele de suflat? Alături de cele de percuție și de cele cu corzi, instrumentele de suflat se înscriu în gama celor mai comune instrumente muzicale.
Clarinetul, fagotul, saxaofonul, trombonul, flautul, trompeta, eufoniul, muzicuța și cimpoiul alcătuiesc instrumentele de suflat.
Acestea folosesc un muștiuc pentru a crea un flux de aer care vibrează și care este, în același timp, amplificat prin intermediul instrumentului. Dar să le luăm pe fiecare în parte și să le descriem!
Creat în anii 1700, clarinetul este unul dintre cele mai cunoscute și folosite instrumente muzicale de suflat.
Buzunarul clarinetului este prevăzut cu o singură ancie și are forma unui tub cilindric.
Timp de aproape 100 de ani de când a fost inventat, clarinetul a cunoscut mai multe modificări, dar apoi structura lui a rămas aproape neschimbată.
La începutul secolului al XVll-lea a fost zărit, pentru prima dată, fagotul într-o orchestră. Iar începând cu următorul secol, fagotul a devenit o prezență aproape obligatorie.
Fagotul este format dintr-o țeavă alungică, care crește în diametru și este pliată în două. Așa că poate fi ținută cu două mâini.
Țeava fagotului este din lemn și se bazează pe deschiderea și închiderea găurilor de pe instrument, astfel încât pot fi redate sunetele muzicale.
Saxofonul a apărut pentru prima dată în Belgia, în anii 1840. Corpul instrumentului de suflat este fabricat din metal. Are o piesă cu o singură ancie și 22 de clape care se deschid și se închid pentru a modela înălțimea sunetului dorit.
Folosit la început în muzica clasică, saxofonul avea să fie utilizat, începând cu anii 1920, în diferite genuri de muzică modernă, lider fiind jazz-ul.
Cel mai mare instrument muzical de suflat din categoria alămurilor este tuba. Folosită cel mai des în fanfare și orchestre, tuba poate substitui, însă, contrabasul, când se cântă jazz.
Descendent al trompetei, trombonul are o piesă de gură similară și un clopot evazat. Dispune, însă, de o clapetă în locul supapelor, tocmai pentru a schimba înălțimea notelor muzicale.
Registrul muzical al trombonului este relativ jos, însă destul de înalt pentru a traversa diferite clape muzicale.
Flautul poate fi catalogat drept unul dintre primele instrumente muzicale de suflat, iar de-a lungul secolelor a fost modelat de o diversitate de materiale.
A fost făcut din lemn și os, inițial, dar flautul modern este acum contruit din argint și alte metale.
Cântatul la flaut se bazează pe mișcarea aerului printr-o deschidere, atunci când se produce sunetul.
De remarcat că o orchestră poate avea în structură chiar și 15 flaute.
Trompeta este cel mai popular instrument muzical de suflat. De altfel, mai toți muzicienii încep prin a cânta la trompetă.
Trompeta are un sunet viu și poate fi recunoscut într-o varietate de genuri muzicale, de la clasic la pop și jazz.
Eufoniul este intrumentul muzical care se aseamănă foarte mult cu tuba, fiind însă mai micuț.
Are o gaură conică largă și se ține vertical, cu clopotul orientat în sus.
Un instrument la care aproape oricine poate cânta. Muzicuța este folosită la muzica blues și folk.
Muzicuța conține trestii care produc note muzicale diferite, în funcție de lungimea lor. Ușoare și chiar ieftine!
Știm cu toții cimpoiul este asociat cu Scoția, instrument care datează încă dinaintea lui Hristos.
Instrumentul de suflat este compus din mai multe țevi și un sac confecționat din pielea unui animal sau din țesătură.
Sacul este umplut cu aer prin intermediul unui tub în care muzicantul suflă. Aer care se duce prin țevi prin apăsarea sacului cu brațul.