>
Cu toate ca Romania nu are o infrastructura bine pusa la punct, orice sofer ar trebui sa stie care sunt diferentele intre drumurile expres si autostrazi.
Stim ca atunci cand auziti de autostrazi, va ganditi la promisiunile politicienilor, insa nu vom aborda acest subiect pentru ca nu tine de noi. Totusi, va vom explica ce diferentre sunt intre drumurile expres si autostrazi, pentru a sti cum sa circulati pe acestea.
Pentru ca majoritatea dintre noi stiu ce este o autostrada si cum trebuie sa circuli pe acest tip de drum, am decis sa explicam ce este exact un drum expres si care sunt regulile de circulatie.
Ei bine, drumul expres ofera doua benzi pentru fiecare sens, dar si un spatiu median care separa sensurile de circulatie pentru limitarea riscului de accidente. Totodata, pe drumul expres exista si doua acostamente, iar intrarile si iesirile se fac doar pe partea dreapta.
Mai mult, drumurile expres ofera garduri de protectie, spatii de parcare si de odihna sau benzinarii. Nu exista nici intersectii cu o alta ruta de transport, iar acestea se realizeaza sub forma de pasaje sau poduri.
Viteza maxima pe un drum expres este de 120 km/h in zonele de campie si de 80 km/h in zonele montane.
n primul rand, intre drumurile expres si autostrazi, exista o diferenta de latime. Astfel, un latimea totala a unui drum expres este de 22 m, in timp ce latimea unei autostrazi este de 26 m. Drept urmare, benzile unui drum expres sunt cu 0.5 metri mai inguste si nu exista benzi de urgenta. De asemenea, viteza maxima este cu 10 km/h mai mica.
Si costurile pentru construirea unui drum expres sunt mai mici, iar autoritatile cheltuiesc cu pana la 30% mai putin decat pentru a construi o autostrada. Nu credem ca mai are rost sa va spunem ca Romania sta prost si la capitolul drumuri expres!
Mai trebuie sa stii si ca pe autostrada nu poti circula nejustificat cu o viteza mai mica de 50 km/h. Soferii incepatori trebuie sa stie ca pentru ei, limita este viteza este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele pe care le conduc.
Daca vei circula prea repede, vei risca o amenda destul de mare. Soferii care depasesc viteza maxima admisa pe autostrada cu peste 50 km/h risca o amenda de la 9 la 20 de puncte (1.305 sau 2.900 lei ), dar si suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.