Gabriela Dinu Știri 26.03.2023 18:12

Care sunt cele mai periculoase oraşe din România

Care sunt cele mai periculoase oraşe din România

Recent, a fost realizat un studiu privind siguranţa şi calitatea vieţii în oraşele de la noi din ţară. Avem şi oraşe cu un grad ridicat de siguranţă în timp ce există şi oraşe unde siguranţa vieţii nu este deloc la un nivel bun.

Care sunt cele mai periculoase oraşe din România?

Cele mai periculoase şi nesigure oraşe din România sunt, conform cercetării, Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa. Cele mai nesigure regiuni de la noi din ţară sunt Maramureş şi Moldova, în timp ce la polul opus se află Transilvania, Crişana, Bucureşti, dar şi Ilfov.

Oraşele cu cel mai ridicat grad de siguranţă de la noi din ţară sunt Oradea, Braşov, Cluj Napoca, iar Alexandria este văzut drept cel mai nesigur oraş atunci când vine vorba despre siguranţa şi calitatea vieţii. La acest studiu au participat aproape 100.000 de români şi se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc.

Criteriile care au fost evaluate cu prilejul acestei cercetări sunt costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia, zgomotul, spaţiile verzi, situaţia reală a transportului în comun, precum şi modul în care se poate face accesul în instituţiile de tip educaţional.

Care este situaţia în Bucureşti?

Fruntaşe în acest clasament au ieşit oraşele Oradea, Braşov, Cluj Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara. Capitala noastră este situată abia pe locul al nouălea în acest clasament. “În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, oraşele cu grad ridicat al siguranţei au şi un produs intern brut ridicat şi o rată a şomanului scăzută, de sub 4%”, se arată în cercetarea realizată de către cei de la Storia.

Cele mai sigure cartiere din Bucureşti sunt Aviaţiei, Tineretului şi Titan, urmate de Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor. Cartierele situate la polul opus sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova.