>
Exprimarea în limba română poate lăsa de dorit uneori şi formulările la care nu te aştepţi le poţi utiliza într-un mod total eronat. Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar utilizarea „dragelor mele” sau „dragilor mele”, căci multă lume nu îl foloseşte aşa cum trebuie.
În continuare, vom afla mai multe despre exprimările afective din registrul informal sau familiar, aşa cum este „dragul meu”, „draga mea”, „draga mea prietenă”, „draga mea”, „draga mea soră” şi altele.
Dragele mele sau dragile mele prietene? Cum vorbim astfel încât să fie corect? Specialiştii au tras un semnal de alarmă şi oricât de bizar vi s-ar părea, corect este să folosiţi „dragile mele” şi nu „dragele”, căci nu aceasta este varianta corectă, oricât de tentant vi s-ar părea.
Explicaţia specialiştilor nu este una pe înţelesul tuturor neapărat, însă cu atenţie veţi observa că au dreptate. Postpunerea adjectivului este operaţia care confirmă faptul că femininul de plural al „dragă” are desinenţa „i” asta pentru că nu veţi spune niciodată „fete drage”, în loc de a spune „fete dragi”.
Citeşte şi:
Cum se scrie corect: bineînțeles sau bine înțeles?
Gradele de comparație ale adjectivului. Învață și reține ușor această listă
Aşadar, forma corectă de feminin la plural este „dragi” şi nu „drage”, dacă adjectivul stă în faţa substantivului regent şi va prelua articolul hotărât, dar şi atunci când este substantivizat.
Există în acelaşi timp multe alte formulări de genul care vă pot pune beţe în roate, însă cu un simplu search pe coogle sau în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române puteţi trece rapid peste acest impas. În acelaşi timp, cu un search pe www.stiridirecte.ro veţi găsi o multitudine de astfel de situaţii, explicate şi exemplificate, totul pentru a vă veni în ajutorul atunci când sunteţi în dubii cu privire la înţelesul sau modul în care o astfel de expresie problematică se scrie.