>
Gogoşi sau scovergi? Un fin cunoscător al deserturilor ar putea face diferenţa fără prea mari probleme, căci ambele preparate de prăjesc în ulei încins şi se fac din aluat, însă ingredientele şi modul de preparare decid aici.
Mai exact, gogoşile sunt pufoase, aromate şi dulci, în timp ce scovergile nu sunt tratatate tot timpul ca un desert.
Prin urmare, vă lăsăm pe voi să vă decideţi care sunt diferenţele, care sunt punctele pro şi care sunt contra, după ce veţi citi în prealabil reţetele şi modul de preparare pentru fiecare în parte.
Pentru gogoşile pufoase aveţi nevoie de o jumătate de kilogram de făină, 2 gălbenuşuri de ou, 350 ml de lapte, 2 pliculeţe de zahăr vanilinat, un praf de sare, coaja de la o lămâie, o lingură de zahăr, 30 gr drojdie proaspătă sau 10 gr drojdie uscată, 10 grame zahăr pudră şi ulei pentru prăjit, cât consideraţi.
Citeşte şi:
Mucenici moldovenești vs. mucenici muntenești. Care sunt rețetele și de ce se prepară în aceste doua moduri de diferite
Ciocolata bebelușului. 3 rețete simple pentru copilul tău
Modul de preparare este cum nu vă aşteptaţi mai simplu. Drojdia şi zahărul se amestecă, împreună cu laptele. Se bat gălbenuşurile cu 300 gr de făină, se pune sare, zahăr vanilat, coaja de lămâie şi restul de făină, se frământă şi se lasă la dospit pentru 30 de minute.
După expirarea timpului, aluatul se întinde pe blat, se decupează rondele cu paharul, se încinge bine ulei şi gogoşile merg la prăjit. Se gătesc, apoi se scot pe şerveţele sau hârtie şi se dau cu zahăr cât sunt calde.
Pentru scovergi vă treuie 500 grame de făină, o cană de apă caldă, 25 grame drojdie proaspătă, o linguriţă de sare, o lingură rasă de zahăr, 3 linguri ulei de măsşine şi jumătate de litru de ulei pentru prăjit. Se pune făina într-un castron, se amestecă drojdia în ea, după care se ţin la cald 15 minute.
După aceea aluatul se frământă, se adaugă şi restul ingredientelor şi când sunt gata se fac formele şi se dau la prăjit. Le puteţi mânca folosind zahăr, brânză dulce sau sărată, ori gem. Scovergile sunt versatile şi se mănâncă atât dulci, cât şi sărate.