Ionuț Nițulescu Știință 22.09.2021 16:08

Care este data și ora la care trecem în 2020 la ora de iarnă

Care este data și ora la care trecem în 2020 la ora de iarnă

Sfârșitul lunii octombrie anunță trecerea la ora de iarnă, moment în care noaptea devine mai lungă și ziua mai scurtă. Iată care este data și ora la care trecem în 2020 la ora de iarnă, dar și care sunt efectele pe care această schimbare le are asupra noastră.

Ora de iarnă este ora standard. De fapt, multe țări nu au adoptat ora de vară, printre care și Rusia, motivul fiind acela că mulți dintre cetățeni erau bulversați și nu mai aveau randament la locul de muncă.

În 2020, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în ultimul wekend din lună, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Cum te afectează schimbarea orei

Medicii susțin că schimbarea orei poate afecta serios organismul, în special în cazul copiilor și al vârstnicilor. Trecerea la ora de iarnă ne poate provoca insmonii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Acesta este și motivul pentru care Ministerul Sănătății a cerut în 2018 să se renunțe la schimbarea orei.

Citește și: Testează viteza la internet de pe orice device. Speed Test către locații multiple

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune Lorena Diaconescu, psiholog.

Potrivit pshilogilor, organismul se adaptează mai ușor toamna, atunci când se trece la ora de iarnă. Chiar și așa, organismul se adaptează schimbărilor în maxim o săptămână, dacă sunt respectate orele de somn și de masă. Și sportul contribuie la felul în care corpul nostru se adaptează acestor schimbări.

Există și situații când este nevoie să cerem ajutorul specialiștilor. Oboseala excesivă sau stările depresive sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze.

Mai trecem sau nu la ora de iarnă?

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, iar Ministerul Sănătății din Romînia a susținut această idee, tocmai pentru a limita efectele pe care această modificare le produce în organismul uman. Statele membre au libertatea de a decide dacă doresc să continue sau nu schimbarea orei, începând cu anul 2021.

Statele care doresc că mențină ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

Inițial, alegerea trebuia făcută până în aprilie 2020, însă pandemia de coronavirus a dus la prelungirea termenului.