Ioan Davidescu Altceva 06.04.2025 23:21

Care este cel mai mare oraș din România, de fapt. Majoritatea românilor nu au auzit de el

Care este cel mai mare oraș din România, de fapt. Majoritatea românilor nu au auzit de el

Cei care cred că orașul cel mai mare din România este Bucureștiul sau Clujul trebuie să știe că se înșeală. Deși numele acestor metropole apar automat în minte atunci când vine vorba de orașe „mari”, realitatea din teren este cu totul alta. Iar surpriza e cu atât mai mare cu cât orașul care se află pe primul loc nici măcar nu e foarte cunoscut. Ba chiar, mulți români nu au auzit niciodată de el.

În ciuda aparențelor, capitala țării și celelalte centre urbane cu renume nu domină clasamentul atunci când ne uităm la întindere, ci doar la populație. Și totuși, care este orașul care le întrece pe toate la capitolul „suprafață”? Ei bine, e vorba despre o așezare din nordul țării, ascunsă printre munți, despre care unii nici nu au auzit.

Care este cel mai mare oraș din România, de fapt

Cel mai întins oraș din România, din punct de vedere al suprafeței, este Broșteni, din județul Suceava. Un oraș cu puțin peste 6.000 de locuitori, dar care se întinde pe nu mai puțin de 594,66 kilometri pătrați. Pentru comparație, Bucureștiul, orașul în care locuiesc aproape 2 milioane de oameni, are doar 240 de kilometri pătrați.

Broșteni, cel mai mare oraș ca suprafață

Broșteni a devenit oficial oraș abia în anul 2004, prin Legea 83/2004, dar teritoriul său generos cuprinde mai multe sate și cătune: Holda, Frasin, Dârmoxa, Cotârgași, Neagra și altele. Deși pare un paradox, un oraș cu populație mică și cu vizibilitate redusă a reușit să ocupe primul loc și a devenit cel mai mare oraș al țării.

Broșteni, cel mai mare oraș ca suprafață

Pe locul doi în acest clasament surprinzător se află Vișeul de Sus, cu o suprafață de 443,06 km², urmat de Săcele, din județul Brașov, cu 320 km². Mai apoi urmează Petrila (Hunedoara) – 308,68 km², Tismana (Gorj) – 307,79 km², Cisnădie (Sibiu) – 277,13 km², Brașov – 267,32 km², Ciacova (Timiș) – 252,76 km² și Uricani (Hunedoara) – 251,41 km².

Însă, dacă schimbăm perspectiva și analizăm populația, topul se reconfigurează complet. Aici, nimic nu bate Bucureștiul: cu o populație de 1,9 milioane de locuitori (conform datelor din 2019), Capitala rămâne de departe cel mai populat oraș al țării.

Pe locul doi se află Cluj-Napoca, cu peste 286.000 de locuitori, oraș care, în ultimii ani, a început să rivalizeze cu Bucureștiul nu doar din punct de vedere demografic, ci și economic, cultural și imobiliar. Viața în Cluj nu este deloc ieftină, iar costurile sunt aproape la fel de mari ca în Capitală.

Timișoara, Iași, Constanța și Craiova completează topul orașelor cu populație mare, dar care din punct de vedere al suprafeței sunt întrecute lejer de alte orașe mai puțin cunoscute.