Ionuț Nițulescu Travel 27.12.2022 03:26

Care este cel mai mare oraș din România ca suprafață. Nu e nici București, nici Iași, nici Cluj!

Care este cel mai mare oraș din România ca suprafață. Nu e nici București, nici Iași, nici Cluj!

Tu știi care este cel mai mare oraș din România? Dacă în ceea ce privește numărul de locuitori nu există niciun dubiu, Bucureștiul fiind pe primul loc în acest clasament, lucrurile nu sunt atât de simple în ceea ce privește orașul din România cu cea mai mare suprafață. Nu, nu este nici Capitala și nici Iași sau Cluj.

Cel mai întins sat din România, în amintirile lui Creangă

Nu știți că este cel mai mare oraș din România ca suprafață, dar cu siguranță ați auzit de el dacă ați citit amintirile lui Ion Creangă. Despre Broșteni vorbim, despre care îndrăgitul scriitor spunea:

„Şi satul Broşteni fiind împrăştiat, mai ca toate satele de la munte, nu se ruşinau lupul şi ursul a se arăta ziua – miazamare prin el; o casă ici, sub tihăraia asta, alta dincolo de Bistriţă, sub altă tihăraie, mă rog, unde i-a venit omului îndemână să şi-o facă”, aşa descria Creangă localitatea.

Și spunem localitate, căci a așa a fost considerată multă vreme. A primit statutul de oraș abia în 2004, alături de alte localități din județ. Orașul din județul Suceava are 594,66 kilometri pătraţi, iar la recensământul din anul 2011, acesta avea o populație de 5.506 locuitori.

Orașul Broșteni
Orașul Broșteni

Oraşul Broşteni, din judeţul Suceava, este situat pe valea râului Bistriţa, la graniţa cu judeţele Neamţ şi Harghita, fiind format din localităţile Broşteni, Cotârgaşi, Dârmoxa, Frasin, Hăleasa, Holda, Holdiţa, Lungeni, Neagra şi Pietroasa.

Dacă ajungeți la Broșteni, aveți ce vizita. Cele mai importante obiective turistice ale orașului sunt:  Biserica din lemn „Sfântul Nicolae” cunoscută şi sub denumirea de Biserica – muzeu „Ion Creangă”, construită în anul 1779, Casa administratorilor Domeniilor Coroanei (1895), Şcoala din Holdiţa (1905), Cuptorul de ars var din Dârmoxa (1924) şi Piatra simbolică „Ion Creangă” – o piatră simbolică ce aduce aminte de scena din „Amintiri din copilărie” în care casa Irinucăi este dărâmată de un bolovan.

Citește și: Cinci locuri din România pe care să le vezi măcar o dată în viață

Orașele românești cu cea mai mare suprafață

Lista orașelor românești cu cea mai mare suprafață continuă la fel de surprinzător. Broşteniul este urmat de Vişeu de Sus (Maramureş, 443,06 kilometri pătraţi) şi Săcele (Braşov, 320 kilometri pătraţi).

Cele mai mici orașe din România sunt Plopeni (Prahova, 4,73 kilometri pătraţi), Darabani (Botoşani, 3,4 kilometri pătraţi) şi Abrud (Alba, 3,2 kilometri pătraţi).