Ionuț Nițulescu Travel 22.12.2022 23:19

Care este cea mai mică țară din lume. Se întinde pe câțiva kilometri

Care este cea mai mică țară din lume. Se întinde pe câțiva kilometri

Cea mai mică țară independentă din lume este Vaticanul, țară care se întinde pe doar 0,44 km pătrați și are doar 1000 de locuiori. Paradoxul este că niciunul dintre locuitorii Vaticanului nu este născut acolo deoarece în Vatican nu există spitale. 

Cea mai mică țară cu cea mai mare biserică din lume

Vaticanul, singurul stat din lume cu întreg teritoriu înscris în patrimoniul UNESCO, are cea mai mare biserică de pe glob, Bazilica Sfântul Petru (Basilica di San Pietro), o clădire impresionantă cu o lungime de 186 de metri, iar înălțimea cupolei ajunge la 119 metri. Cu o suprafață totală de 15.000 de metri pătrați se spune că ai nevoie de patru zile pentru a o vizita și a admira toate capodoperele din interior.

Micuțul Vatican are propria rețea de telefonie mobilă, bancă, observator astronomic, steag și imn național. De asemenea statul poate emite pașapoarte și plăcuțe de înmatriculare.

Statul Vatican este condus de papă, el fiind cel care deține autoritatea executivă, legislativă și judecătorească. Papa este ales pe viață și mai este ajutat de secretarul de stat. De asemenea Vaticanul are un guvernator și un președinte a comisiei pontificale. Guvernatorul are rol de președinte de stat.

Citește și: Motivul pentru care Cascada Cailor, din Maramureș, are sute de mii de vizualizări pe Youtube

Vaticanul, considerat întotdeauna un loc sacru

Istoricii susțin că această parte a Romei, care nu a fost locuită întotdeauna, a fost considerată încă înainte de sosirea creștinismului un loc sacru, indisiponibil de locuit. În anul 325 a fost construită prima biserică, bazilica lui Constantin, care a fost ridicată peste mormântul Sfântului Petru, care era înmormântat într-un cimitir normal în acel loc, înainte ca zona să fie populată.

Majoritatea cetățenilor care locuiesc înăuntrul zidurilor vaticane sunt demnitari, preoți, călugărițe sau membri ai Gărzii Elvețiene, forță militară pe bază de voluntariat. De asemenea, în Vatican mai locuiesc peste trei mii de muncitori, dar care nu dețin cetățenie. Vaticanul este, probabil, cel mai religios loc din lume și atrage anual milioane de turiști. 

 

 

 

 

.