Gabriela Dinu Știri 06.02.2022 22:08

Care au fost cele 10 cauze care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial

Care au fost cele 10 cauze care au dus la izbucnirea Primului Război Mondial

Primul Război Mondial a zguduit lumea din temelii. Totul s-a schimbat şi viaţa oamenilor de atunci a devenit cu totul altul. Dar care au fost cauzele exacte ale izbucnirii acestuia?

Ei bine, totul începea cu asasinarea arhiducelui sârb Franz Ferdinand în Sarajevo de către Gavrilo Princip. Această crimă făcea valuri pe continent şi de atunci s-a declanşat războiul în care nu mai puţin de 17 milioane de oameni au murit în cei patru ani cât a durat.

De ce a început Primul Război Mondial?

Aşa începea totul şi acesta nu este motivul exclusiv, căci până atunci avuseseră loc o mulţime de alte lucruri.

În continuare, vă vom prezenta principalele 10 motive care au dus, de-a lungul timpului, la începerea Primului Război Mondial.

  • Asasinarea arhiducelui, după cum am amintit anterior.
  • Lipsa legislaţiei internaţionale după care să se ghideze toate statele de pe globul pământesc. Atunci nu existau legi care să interzică acţiunile ţărilor una asupra celeilalte.
  • Alianţa dintre Rusia şi Serbia s-a produs înainte de startul războiului, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Germaniei, Austriei şi a Ungariei, care s-au aliat.
  • În acea perioadă, poporul de origine slavă din Bosnia şi Herţegovina a decis să despartă Austria de Ungaria şi să se unească în acest mod cu Serbia. Acolo situaţia era deja pe cale să degenereze.
  • Războaiele Balcanice au condus la alianţa dintre Serbia, Grecia, Muntenegru şi Bulgaria. A existat în trecut un război balcanic, în 1913, când aliaţii au distrus inamicul şi şi-au împărţit între ei balcanii.
  • Căderea Imperiului Otoman, o forţă deloc de ignorat, a dus treptat la izbucnirea Primului Război Balcanic, cel de la care situaţia a degenerat în război mondial.
  • Rusia avea cea mai mare armată din întreaga lume şi serviciul său aerian a devenit cel mai bun din lume la scurt timp de la înfiinţare, stând dovadă a forţei incredibile de expansiune a ruşilor. Aceştia s-au îmbogăţit în acea perioadă şi prin acest mod şi-au alimentat aliaţii care au avut nevoie.