>
În fiecare an, copiii din întreaga lume așteaptă cuminți, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, venirea lui Moș Nicolae, pentru a le lăsa cadouri în ghetuțe.
Potrivit legendei Moș Nicolae a ajutat trei fete sărace să se mărite, lăsând-le la poarta casei câte un săculeț plin cu aur, astfel încât fiecare dintre ele să aibă zestre. Tatăl ultimei fete a vrut să vadă cine aduce săculeții cu aur și a stat la poartă o noapte întreagă.
Astfel, Nicolae nu a mai lăsat săculețul la poartă, pentru a nu fi văzut de tată, și a ales să lase săculețul pe hornul casei, într-o șosetă lăsată la uscat. Așa a apărut tradiția cadourilor puse în pantofi.
Sfântul Nicolae s-a născut în cetatea Patara din Asia Mică (În prezent Turcia) în anul 270. Numele lui se traduce din limba greacă drept „biruitor de popoare”.
El a fost episcop în orașul Myra, situat în actualul teritoriu al Turciei.
După moartea părinților săi, Nicolae a hotărât să își împartă toată averea săracilor, iar mai apoi a plecat în Ierusalim ca prelat.
Sfântul Nicolae mai este cunoscut în credința populară sub numele de San-Nicoara.
În unele părți ale țării, oamenii aduc crenguțe în casă, în ziua de Sfântul Nicolae, din pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Anul care vine va fi roditor dacă crenguțele înfloresc.
Credința populară spune că iarna începe în adevăratul sens al cuvântului de Sfântul Nicolae. În această zi el își scutură barba și începe să ningă.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din întreaga lume îl așteaptă pe Moș Nicolae cu ghetuțele sau cizmulițele lustruite pentru ca Moșul să le lase cadouri.
Copiii care peste an au fost neascultători primesc o nuielușă care are rolul de a-i atenționa pe copii că trebuie să fie cuminți și să își asculte părinții și bunicii.
În 2020, Moș Nicolae va veni la copiii din întreaga lume într-o zi de vineri.