>
Sarcina poate fi un eveniment planfiicat sau neplanificat, iar în ambele cazuri un test te poate ajuta să afli dacă ai rămas sau nu însărcinată. Cum funcţionează un test de sarcină şi când trebuie să îl faci pentru a fi precis află din rândurile următoare.
În primul rând, vorbim despre un dispozitiv medical foarte uşor de utilizat, a cărei acurateţe este cuprinsă între 90 şi 99%. Acesta are rolul de a detecta hormonii de sarcină din urină, denumiţi Gonadotropina Corionica Umana (HCG).
Vă puteţi procura testele de sarcină atât din farmacii, cât şi prin intermediul comenzilor online. Preţul variază de la 5 lei şi până la 80 de lei, pentru cele de tip electronic, ce indică inclusiv numărul de săptămâni de sarcină, în cazul în care sunteţi gravidă.
Hormonul sarcinii, acel HCG de care v-am menţionat anterior, apare în sângele şi în urina unei femei undeva la 6-10 zile de când ovulul a fost fertilizat. Mai exact, de când ovulul fecundat s-a prins de peretele interior al uterului.
Acest hormon funcţionează prin sprijinirea dezvoltării normale a fătului, prin creşterea concentraţiilor de estrogen şi progesteron. De când începe să fie eliberat acest hormon, se dublează cantitativ la două-trei zile, până când sarcina ajunge la 11 săptămâni. Apoi, HCG va începe să scadă sau va rămâne la un nivel constant pe tot parcursul sarcinii.
Ei bine, avem o bandă care absoarbe urina şi care are simplul rol de a descoperi dacă în ea se află vreo urmă de HCG, acel hormon al sarcinii. Un nivel mai mic de 5 ml arată un rezultat negativ, iar ce depăşeşte, indică prezenţa unei sarcini.
După ce ai urinat, se introduce capătul absorbant al testului în aceasta şi se aşteaptă între 3 şi 5 minute. O linie înseamnă negativ, două linii înseamnă pozitiv.
Când se face testul de sarcină? Ei bine, puteţi încerca să faceţi la cel puţin 10-14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat. Dacă îl faci prea devreme, ai putea avea parte de un rezultat fals negativ.