Gabriela Dinu Evaluarea Națională 25.06.2023 13:07

Când se afișează rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2023

Când se afișează rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2023

Cel mai important moment din viaţa elevilor de clasa a 8-a din România este aici. Aceştia au susţinut examenul de Evaluare Naţională şi aşteaptă cu nerăbdare publicarea rezultatelor.

Momentul care marchează încheierea ciclului gimnazial, cel care deschide şi calea către o nouă etapă, învăţământul liceal, a sosit pentru absolvenţii claselor a 8-a. Aceştia aşteaptă cu nerăbdare afişarea rezultatelor de la Capacitate 2023, care va avea loc pe data de 28 iunie, până la cel târziu ora 14:00, pe site-ul Ministerului Educaţiei, evaluare.edu.ro. Numai că acestea nu sunt rezultatele finale.

Când apar rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2023

Şi aici vorbim despre cei care sunt nemulţumiţi de notele primite şi îşi vor depune contestaţii. Desigur, acestea sunt cu dublu sens, în ideea în care vor semna o declaraţie prin care îşi asumă faptul că nota primită în urma recorectării poate fi nu doar mai mare decât cea obţinută iniţial, ci şi mai mică decât aceasta.

Totodată, contestaţiile se semnează şi de către părinţi sau reprezentaţii legali ai elevilor, în ideea în care elevii care susţin examenele de Evaluare Naţională sunt minori.

Prin urmare, după afişarea primelor rezultate, se vor putea depune contestaţiile, însoţite de acea declaraţie tip prin care îşi asumă eventuala notă, în perioada 28 – 29 iunie, după cum urmează:

  • 28 iunie, în intervalul orar 14:00 – 19:00
  • 29 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00.

După primirea contestaţiilor, acestea vor fi soluţionate de comisiile întocmite special pentru asta, până pe data de 4 iulie, atunci când vor fi afişate şi rezultatele finale de la Evaluarea Naţională. Desigur, în acelaşi mod anonimizat, în conformitate cu protecţia datelor şi a regulilor GDPR, prin verificarea doar cu codul unic primit la prima probă de examen.

După aceea, elevii se vor putea înscrie la liceele unde îşi doresc să înveţe în următorii patru ani.