Claudiu Melinte Casa si Gradina 06.11.2023 12:32

Când să stropești via cu piatră vânătă: Sfaturi pentru viticultori

Când să stropești via cu piatră vânătă: Sfaturi pentru viticultori

Stropirea viței de vie cu piatră vânătă este o practică comună în viticultură și poate fi esențială pentru protejarea viței de vie împotriva bolilor și dăunătorilor. Cu toate acestea, momentul potrivit pentru stropire este crucial pentru eficacitatea acestei măsuri de protecție. Iată câteva sfaturi pentru viticultori de la viticultori profesionisti privind momentul optim pentru stropirea cu piatră vânătă. Aceaste sfaturi intra si in schema de tratament pentru vita de vie.

Când să Stropim cu Piatră Vânătă

  1. Primăvara: Majoritatea stropirilor cu piatră vânătă au loc în primăvară, înainte ca mugurii să înceapă să se deschidă. Acest moment este crucial pentru a preveni bolile precum manca frunzelor, oidiumul și putregaiul cenușiu.
  2. La sfârșitul iernii: În regiunile cu ierni blânde, stropirea cu piatră vânătă poate fi efectuată la sfârșitul iernii, înainte de înflorirea viței de vie. Aceasta poate ajuta la eliminarea sporilor de ciuperci și dăunătorilor care au putut supraviețui iernii.
  3. La apariția primelor semne: Dacă observi semne ale unor boli sau dăunători în timpul sezonului de creștere, este important să acționezi rapid. Stropirea cu piatră vânătă în acest moment poate ajuta la controlul problemelor și la prevenirea extinderii acestora.
  4. Interesecția dintre dezvoltarea vegetativă și dezvoltarea fructelor: Un alt moment crucial pentru stropire este atunci când vița de vie trece de la faza de dezvoltare vegetativă la cea de dezvoltare a fructelor. Acesta este momentul în care bolile și dăunătorii pot avea un impact semnificativ asupra recoltei.
  5. Repetarea stropirii: Stropirea cu piatră vânătă este adesea o practică repetitivă pe parcursul sezonului de creștere. Consultă un calendar fitosanitar sau sfaturile unui expert local pentru a stabili momentele optime pentru stropiri repetate.

Cum să Stropim cu Piatră Vânătă

  • Utilizează dozele recomandate și pregătește soluția de stropire conform instrucțiunilor producătorului.
  • Asigură-te că folosești echipament de protecție adecvat pentru a evita inhalarea sau contactul direct cu substanța.
  • Stropește uniform vița de vie, asigurându-te că soluția acoperă atât partea de sus, cât și partea de jos a frunzelor.

Respectând aceste sfaturi și adaptându-le la specificul viței de vie și condițiile locale, vei putea să efectuezi stropirea cu piatră vânătă în mod eficient și să menții vița de vie sănătoasă și protejată.