Gabriela Dinu Casa si Gradina 22.11.2023 21:14

Când să punem răsadurile de roșii? Ghid pentru o plantare reușită

Când să punem răsadurile de roșii? Ghid pentru o plantare reușită

Pentru o bună producţie de tomate, trebuie să urmaţi anumite scheme de plantare. Răsadurile de roşii se pun şi ele la o anumită distanţă, dar toate aceste caracteristici depin de specia de tomate pe care alegeţi să o plantaţi.

Momentul cheie când se decide plantarea roşiilor este acela când ele sunt suficient de puternice pentru a rezista pe pământ. Ca idee, atunci când semănaţi seminţe de roşii spre creşterea răsadurilor, trebuie să ştiţi că acestea ar urma să fie gata de replantare în sol, ca răsad, după aproximativ 55 – 65 de zile. Perioada de semănare a roşiilor este la începutul lunii februarie şi o puteţi face în continuare până la cel târziu începutul lunii aprilie.

Plantarea reuşită a roşiilor: care sunt condiţiile optime

La 5-10 zile distanţă, răsadurile încep să răsară, iar ghivecele în care au fost puse acestea se ţin pe pervazul geamului, la lumină şi aer, între 45 şi 60 de zile. Le puteţi replanta în sol atunci când dispare riscul de îngheţ. Totuşi, mai sunt şi alte condiţii de îndeplinit, atunci când roşiile ajung să bune pentru plantare.

Înălţimea tulpinii răsadurilor trebuie să fie între 25 şi 30 de centimetri. Au pe tulpina lor undeva la 6 – 10 frunze şi încep, totodată, să apară primii muguri.

După cum v-am spus, răsadurile de roşii se replantează după aproximativ 60 de zile, dacă sunt condiţii optime. Procesul acesta se poate face şi mai devreme însă, în cazul în care veţi planta tomatele în sere, care dispun de încălzire şi le puteţi asigura condiţiile de care au nevoie unei bune dezvoltări, ferite de îngheţ.

Solul se pregăteşte înainte de plantare

Puteţi face asta chiar şi în luna februarie, nu contează perioada dacă veţi reuşi să le creaţi în sere un mediu propice. În serele neîncălzite, gospodarii român încep plantarea şi în luna martie, asta după ce consultă prognoza meteo şi ştiu că nu vor mai urma temperaturi drastice.

Înainte cu luni bune de plantare, încă de pe timp de toamnă, solul trebuie pregătit. Acesta se ară sau se sapă adânc şi se foloseşte îngrăşământ natural. Odată cu venirea primăverii, solul se va mărunţi şi se va pune compost sau cenuşă, deoarece roşiile preferă un sol cu un pH neutru.