Tudosie Andrei Utile 14.11.2023 09:00

Când să plantezi semințele de roșii pentru răsaduri? Calendarul complet

Când să plantezi semințele de roșii pentru răsaduri? Calendarul complet

Începând cu luna martie, pasionații de grădinărit și cultivatorii entuziaști sunt așteptați să intre în acțiune, deoarece se apropie momentul ideal pentru plantarea semințelor de roșii pentru răsaduri. Potrivit experților în horticultură, perioada martie-aprilie reprezintă fereastra optimă pentru a începe acest proces, oferindu-le grădinarilor oportunitatea de a obține recolte bogate și sănătoase în timpul sezonului de vară.

Martie

În prima decadă a lunii martie, grădinarii sunt încurajați să înceapă pregătirile pentru plantare, asigurându-se că au la dispoziție substratul potrivit și recipiente adecvate pentru răsaduri. În a doua jumătate a lunii, se pot planta semințele în condiții de interior, menținându-le la o temperatură constantă.

Aprilie

Este momentul de a acorda atenție răsadurilor care încep să germineze. Se recomandă expunerea treptată la lumina naturală și menținerea temperaturii în jurul a 18-24 grade Celsius. În această fază, răsadurile au nevoie de îngrijire atentă pentru a se dezvolta sănătos.

Mai

După ce trec riscurile de îngheț, răsadurile sunt pregătite pentru a fi transplantate în grădină. Se alege un loc bine luminat, iar distanța între plante trebuie să fie respectată pentru a permite o creștere sănătoasă.

Iunie

Prima jumătate a lunii iunie reprezintă momentul optim pentru plantarea directă a roșiilor în grădină, dacă nu s-a făcut acest lucru anterior.

Dacă te afli într-o regiune cu temperaturi moderate, cum ar fi cele din zona temperată, începe semănarea răsadurilor în prima parte a lunii martie pentru a profita de lunile de primăvară pentru creșterea sănătoasă a răsadurilor.

În zonele cu climă caldă sau mediteraneană, unde primăverile sunt mai timpurii și verile sunt lungi, grădinarii pot începe semănarea încă din februarie pentru a beneficia de un avantaj suplimentar în creșterea și dezvoltarea roșiilor.

Specialiștii în grădinărit subliniază importanța respectării acestui calendar, oferind astfel răsadurilor șansa de a se dezvolta robust și de a oferi recolte bogate în sezonul cald. Este momentul ca pasionații de grădinărit să își pregătească mâinile pentru a da startul unei veri pline de roșii delicioase și sănătoase.