Ionuț Nițulescu Utile 22.01.2023 14:01

Când începe programul Rabla electrocasnice și ce produse își pot cumpăra românii

Când începe programul Rabla electrocasnice și ce produse își pot cumpăra românii

Românii mai au de așteptat până vor putea să-și schimbe electrocasnicele prin programul Rabla. Premierul Florin Cîțu a anunțat că ediția din acest nu va fi lansată mai devreme de luna februarie.

Programul ar fi trebuit lansat pe 15 decembrie, data fiind amânată din motive ce țin de siguranța cibernetică. Acum, demararea acestuia depinde de aprobarea bugetului de stat.

Când începe Rabla electrocasnice

Amânarea programului a dus la demiterea președintelui Administrației Fondului de Mediu, Dan Cătălin Vatmanu, pentru slaba organizare a acestui eveniment așteptat de aproape 100.000 de români.

Premierul Florin Cîțu a venit cu precizări privind programul Rabla electrocasnice. Proiectul bugetului de stat va fi prezentat în Parlament pe 4 februarie. Ediția din acest an va putea începe abia după ce proiectul primește aprobarea Ministerului Mediului.

Campania se desfășoară la nivel național și fiecare român poate beneficia de un singur voucher pentru fiecare categorie de produse.

Citește și: Nemaiîntâlnit. Ce s-a întâmplat în primele 10 minute pe eMag de Black Friday

Ce electrocasnice își pot cumpăra românii

Iată ce electrocasnice își pot cumpăra românii cu bani de la stat. În acest an lista a fost exinsă:

  • maşini de spălat rufe
  • maşini de spălat vase
  • aparate de aer condiţionat, inclusiv portabile frigidere
  • combine frigorifice
  • televizoare
  • uscătoare de rufe
  • aspiratoare
  • laptopuri
  • tablete

Cei care vor să își cumpere electrocasnice prin acest program trebuie să se înscrie online, pe site-ul Fondului de Mediu, unde trebuie să introducă câteva date personale și câteva categoria de echipament pentru care dorește să beneficieze de voucher. Cu tichetul primit de la stat vor putea merge la  magazinele înscrise în acest program pentru a-și achiziționa electrocasnice noi. Totodată, aceștia trebuie să ducă și unul vechi la schimb, din aceeași categorie. Există însă comercianți care au propriile programe buy-back pentru care nu aveți nevoie de un voucher de la stat.

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat o alocare de 40 de milioane de lei.Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.