Știm că ceaiul de mușețel are foarte multe beneficii, între care și asupra stomacului. Dar să amintim de când a apărut, de fapt, ceaiul de mușețel și, implicit, beneficiile lui. Acestea au fost menționate pentru prima dată în Egiptul Antic.
De asemenea, mușețelul era foarte mult folosit și în Grecia Antică, însuși Hipocrate menționând numele mușețelului în scrierile sale. Și atunci, ceaiul de mușețel ameliora, între multe altele, simptomele generate de anumite tulburări digestive, dar și problemele reumatice. Cum spuneam, multe proprietăți are ceaiul de mușețel, dar acum ne vom opri la una, calmarea stomacului.
Spasmele intestinale sunt ameliorate, iar digestia este îmbunătățite de consumul de ceai de mușețel. Ceai care asigură o bună funcționare a aparatului digestiv, dar și pentru a proteja mucoasa gastrică. Ceaiul poate fi băut și pentru a elimina disconfortul din cavitatea bucală sau de la nivelul venelor hemoroidale. Sănătatea părului este și ea influențată de ceaiul de mușețel.
Cert e că ceaiurile, nu numai de mușețel, sunt de mare ajutor atunci când te apucă durerea de stomac, diareea, constipația sau balonarea. Acestea ameliorează simptomele și conduc chiar la o însănătoșire, dacă se beau constant.
Să ne oprim la durerea de stomac, poate una dintre cele mai neplăcute senzații. Gastrita, refluxul sau ulcerul gastric se pot rezolva cu ceaiul de mușețel. Mai mult, durerile încetează chiar după câteva ore de la consumul ceaiului.
Afecțiunile digestive sunt ameliorate sau chiar tratate de ceaiul de mușețel. Compresele calde, repausul la pat și medicamentele cu efect antispatic sunt folosite în majoritatea cazurilor, doar că, de la o vreme, cceaiurile încep să câștige teren. Asta pentru că electele lor sunt pe termen lung.
Infuziile păstrează calitățile plantelor din care sunt preparate, cu condiția ca frunzele sau fructele să fie cât mai întregi și uscate, nu sub formă de praf sau în amestecuri. Iar frunzele nu trebuie să fie fierte în apă, ci doar puse în apa clocotită și lăsate aproximativ 10 minute pentru a se infuza, punând ceva deasupra vasului.
De reținut, infuziile nu se îndulcesc și se recomandă prepararea lor zilnică, pentru că depozitarea în frigider sau la temperatura camerei pentru mai mult de 24 de ore le pot schimba compoziția chimică.
Arsurile la stomat, atât de nesuferite, se pot ameliora cu ajutorul ceaiului de mușețel. Poate fi cel mai bun calmat în cazul acestora. Diminuează aciditatea și, implicit, senzația neplăcută de arsură. Simplu este și de pregătit ceaiul! O lingură din planta uscată la 250 de mililitri de apă clocotită.