Gabriela Dinu Știri 12.02.2023 08:39

Cafea Maca. Ce este şi ce proprietăţi are faţă de cafeaua obişnuita

Cafea Maca. Ce este şi ce proprietăţi are faţă de cafeaua obişnuita

Cafeaua este cel mai popular energizant natural, ce este consumat în fiecare dimineaţă şi nu numai, în toate colţurile lumii, din cele mai vechi timpuri.

Pentru că este bogată în cafeină, o substanţă care dă dependenţă, specialiştii au găsit şi o variantă de înlocuitor. Vorbim despre maca, un alt amplificator de energie, care are şi un impact pozitiv asupra sănătăţii. Mai mult, maca este foarte bogată din punct de vedere nutritiv şi este recunoscută pentru faptul că poate înlocui medicamente folosite la scară largă, aşa cum sunt Viagra sau Progesteronul.

Ce este maca şi unde se găseşte?

Cafeaua maca se obţine din rădăcinile acestei plante, care creşte în Peru, la altitudini mari, cuprinse între 2000 şi 3500 de metri. Este chiar planta care creşte la cea mai mare altitudine dintre toate. Se aseamănă cu ridichia, care este şi ea o rudă îndepărtată a cartofului, este de formă sferică, tuberculară. Rădăcina unei astfel de plante maca are între trei şi şase centimetri diametru şi 4,7 cm lungime. Există patru tipuri de astfel de rădăcini, în funcţie de culoarea acesteia, şi poate fi galben, crem, roz deschis, violet sau chiar negru uneori.

Planta de maca este perenă, creşte sub calota glaciară a munţilor Anzi şi este supusă temperaturilor sunt zero grade, dar şi vânturilor reci. Aceasta a fost folosită pentru proprietăţile sale din cele mai vechi timpuri şi strămoşii noştri ştiau că aceasta îmbunătăţelte atât fertilitatea şi dorinţa sexuală, cât şi energia sau rezistenţa.

Ce conţine pudra de maca

Ca aliment, maca este complex din punct de vedere nutritiv. Conţine cantităţi mari de vitamine, minerale, enzime şi chiar toţi aminoacizii esenţiali, complexul de vitamine B, cele care energizează. De aceea Maca este un supliment alimentar excelent chiar şi pentru cei care sunt vegani sau vegetarieni. Cu un plus faţă de restul energizanţilor naturali, maca are şi un nivel ridicat de calciu şi magneziu şi este utilizată des pentru remineralizare.

Pentru că am vorbit despre conţinut, să exemplificăm şi cum este maca din punct de vedere caloric:

  • Calorii: 325 kJ (16% din necesarul mediu zilnic)
  • Carbohidrați: 72 gr (24% din necesarul mediu zilnic)
  • Proteine: 14,3 g (29% din necesarul mediu zilnic)
  • Grăsimi: 3,6 g (5% din necesarul mediu zilnic)

Maca are proprietăţi asupra funcţionării organismului uman, amplifică funcţionarea sistemului endocrin, cel care include toate glandele şi hormonii secretaţi de acesta. Ajută la regularizarea hormonală, corelaţia cu stimularea sexuală, activitatea fizică şi are un impact pozitiv şi asupra stărilor mental emoţionale ale existenţei.

Rădăcina de maca a fost numită şi un bun adaptogen. Dar ce înseamnă asta? Ei bine, se referă la faptul că aceasta sporeşte capacitatea organismului de a se apăra împotriva slăbiciunii fizice sau mentale, precum şi asupra eventualelor boli, prin sprijinul pe care îl acordă glandelor suprarenale şi a celei pituitare.

Care sunt beneficiile consumului pudrei de maca?

Beneficiile plantei maca sunt diferite în funcţie de sexul celui care o foloseşte. Astfel, pentru bărbaţi, aceasta sporeşte energia, fiind un bun remediu pentru oboseala cronică, tratează disfuncţia sexuală şi ajută în cazuri precum cele de pierdere a libidoului, sporeşte rezistenţa la efort, precum şi performanţele atletice, hrăneşte bine sistemul glandular, creşte fertilitatea, îmbunătăţeşte starea fizică şi emoţională, favorizează claritatea mentală şi echilibrează hormonii.

În cazul femeilor, maca ajută enorm în tratarea SPM, adică a sindromului post menstrual şi a schimbărilor bruşte ale stării de spirit, alienează simptomele menopauzale, acele binecunoscute bufeuri, stimulează activitatea sexuală, hrăneşte sistemul endocrin, este o bună alternativă la terapia de substituţie hormonală, sporeşte rezistenţa la efort, sporeşte energia, fiind un bun remediu pentru oboseala cronică şi echilibrează hormonii.

De ce e excelentă maca pentru femei?

Femeile folosesc pudra de maca în special la tratarea simptomelor menopauzei, atunci când libidoul scade, apar insomniile, migrenele sau problemele de memorie, energia este mai scăzută, apar palpitaţii, dureri articulare şi de oase, iar procesul de îmbătrânire este accelerat. Prin folosirea pudrei din rădăcina de maca, sistemul hormonal va fi eliberat. Glanda coordonatoare, cea pituitară, este cea cu care „lucrează” maca, iar bufeurile încep să scadă, somnul începe să devină normal, nivelul de stres este redus şi chiar organismul tău este ajutat să producă proprii săi hormoni, pentru a putea fi refăcut echilibrul.

Rădăcina de maca poate fi găsită în comerţ sub formă de capsule, sau pudră. Dar reţineţi că aceasta este ceva mai concentrată sub formă de pudră şi este şi foarte uşor de folosit. Se poate pune în sucuri, shake-uri, ori smoothie-uri şi chiar puteţi face cafea din ea. Fiind un aliment foarte puternic, se începe cu doze mici, de doar o linguriţă pe zi, apoi puteţi creşte treptat, cu fiecare săptămână, până când ajungeţi să luaţi o lingură pe zi, aceea este cantitatea la care trebuie să vă opriţi, ca să nu ajungeţi să faceţi exces şi să cădeţi în extrema cealaltă.

Mare atenţie, dacă veţi consuma maca în cantităţi mari, pot apărea efectele adverse, precum starea generală de agitaţie, stres şi chiar insomnii.