>
Actorul Brad Pitt a declarat într-un interviu că suferă de prosopagnozie, o tulburare neurologică rară, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de „orbire facială”.
Deși Pitt, în vârstă de 58 de ani, nu a fost diagnosticat oficial cu această afecțiune, el a dezvăluit într-un interviu pentru GQ că s-a chinuit ani de zile să recunoască fețele oamenilor.
În 2013, actorul a declarat pentru Esquire că incapacitatea sa de a recunoaște fețele oamenilor a devenit atât de gravă încât deseori simțea nevoia de a se izola.
„De aceea stau acasă”, a spus el.
The Times a vorbit cu experți despre simptomele și cauzele acestei afecțiuni și despre tratamentele pentru aceasta. Este o boală genetică, afectează până la 2,5% dintre oameni de pe toată planeta și nu poate fi vindecată.
Conform Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale, această afecțiune nu este legată de pierderea memoriei, afectarea vederii sau alte dizabilități de învățare. Prosopagnozia înseamnă doar orbire facială, nu orbire cromatică sau afectarea generală a vederii, a spus Dr. Borna Bonakdarpour, neurolog comportamental la Northwestern Medicine.
Nu este același lucru cu uitarea sau dificultatea ocazională de a găsi cuvântul potrivit, precum se întâmplă atunci când o persoană are lapsus, alzheimer, demență etc. Pacienții sunt capabili să recunoască expresiile faciale, numele și emoțiile. Recunoașterea facială este procesată în lobul occipital inferior la circumvoluția fusiformă, unde are loc comunicarea cu lobul temporal pentru a se asocia cu memoria și a aplica semnificație feței.
Boala vizează Girus fusiform, o circumvoluție extrem de lungă care se extinde de-a lungul feței inferioare a lobilor temporal și occipital, delimitată medial prin șanțul colateral de girusul lingual și girusul parahipocampal. Nu există tratament, iar vindecarea ar presupune o operație pe creier, imposibilă și riscantă la nivelul tehnologic actual.
Prosopagnozia variază în severitate; unele persoane cu această afecțiune pot avea dificultăți în a recunoaște o față familiară, cum ar fi cea a unui prieten sau a mamei sale. Altele pot să nu fie capabile nici măcar să-și recunoască propriile fețe când se uită în oglindă.
Unele persoane pot fi incapabile să facă diferența între fețe și obiecte. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că persoanele cu prosopagnozie pot deveni cronic anxioase sau deprimate din cauza izolării și fricii care vin odată cu această afecțiune.
Navigarea în interacțiunile sociale de bază poate deveni complicată pentru persoanele cu prosopagnozie, iar unele dintre acestea evită contactul cu membrii familiei și cu alte persoane dragi de teama că nu vor putea să-i recunoască și să se adreseze corespunzător acestora, scrie New York Times.