Gabriela Dinu Ceaiuri 06.07.2023 18:52

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de mușețel: Un remediu natural pentru diverse afecțiuni

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de mușețel: Un remediu natural pentru diverse afecțiuni

Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale este muşeţelul. Este folosit încă din Antichitate pentru tratarea diverselor probleme şi afecţiuni şi este preparat ca ceai sau ca tinctură, dar îl veţi regăsi şi ca ingredient în produsele şi tratamentele cosmetice.

Cea mai uşoară variantă, aleasă de majoritatea oamenilor, este sub formă de ceai, având şi cea mai rapidă acţiune asupra organismului uman şi fiind şi uşor de preparat.

Ce beneficii aduce consumul de ceai organismului tău

I se mai zice şi romaniţa şi face parte din familia Asteraceae, fiind rudă cu floarea soarelui şi păpădia. În florile uscate ale muşeţelului veţi regăsi peste 120 de compuşi cu efecte benefice ale organismului, dintre care amintim:

  • alfa bisabobol, care este prezent în cantităţi destul de mari în florile de muşeţel, fiind la bază un compus chimic ce are rol antiinflamator. Conform studiilor s-a demonstrat că are inclusiv proprietăţi antibacteriene, antiiritante şi hipoalergenice.
  • camazulena este un compus pe care îl veţi regăsi doar în muşeţel, care se obţine prin distilarea matricinei, element ale cărui proprietăţi sunt antiinflamatorii.
  • apigenina este cea mai importantă substanţă pe care o veţi regăsi în florile de muleţel, care acţionează prin inhibiarea reproducerii anormale ale celulelor. Care se traduce ca având efecte antivirale, antiinflamatoare şi antioxidante.

Ceaiul de muşeţel, benefic în tulburările de anxietate

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de ceai de muşeţel le enumerăm pe următoarele: rezolvă problemele digestive, are efecte antiinflamatoare şi de relaxare, ameliorează ulceraţiile pielii, iritaţiile şi eczemele.

Consumul de ceai de muşeţel asigură buna funcţionare a sistemului digestiv prin ameliorarea simptomelor diareei sau a crampelor abdominale. Totodată, vă va diminua riscul de a vă confrunta pe viitor cu diverse probleme gastrointestinale, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la acest lucru.

Consumul de ceai de muşeţel contribuie la reglarea ritmului circadian, adică va ajuta buna funcţionare a organismului şi a activităţii receptorilor din creier, adică va reduce stările de anxietate, asociate cu problemele de somn.

Totodată, vă va ajuta să scăpaţi de diversele afecţiuni ale pielii, dacă veţi integra ceaiul din flori de muşeţel în rutina voastră de îngrijire a pielii.