Ceaiul negru este o băutură cu care nu te acomodezi imediat, cu un gust special şi diferit, mai ales dacă îl consumaţi neîndulcit. Este un fel de frate mai mic al ceaiului verde, cu o mulţime de proprietăţi, despre care veţi afla mai multe din rândurile care urmează.
Ceaiul negru este deosebit şi prin felul în care se oxidează înainte de uscare, păstrând astfel undeva la peste 80% din proprietăţile sale.
De ce este bun ceaiul negru, lista de beneficii
În primul rând, ceaiul negru ar trebui să se regăsească în fiecare bucătărie din casele românilor, în special pentru modul său special de a acţiona asupra organismului, despre care veţi afla mai multe din rândurile care urmează.
- Este bogat în antioxidanţi, care ne ajută organismul în lupta lor cu radicalii liberi, cei care produc îmbătrânirea şi cresc totodată nivelul de toxine din ţesuturi. Vorbim aici despre polifenolii catechine, teaflavine și tearubigine, care contribuie în mod activ la îmbănătăţirea stării de sănătate generală.
- Este energizant şi tonic şi acţionează în acest mod asupra sistemului nervos, stimulându-i toate funcţiile organismului. Îmbunătăţeşte concentrarea prin intermediul L-teaninei, care sporeşte vigilenţa, crescând activitatea de tip alfa din creier.
- Previne cancerul prin susţinerea celulelor sănătoase, care ajută ca cele bolnave să nu se mai înmulţească. Nu vindecă boala, nu există nimic în lume care să facă asta, dar scade dezvoltarea celulelor canceroase şi reduce riscului de apariţie a anumitor tipuri de cancer.
- Ceaiul negru susţine sistemul imunitar prin intermediul taninilor, cei care îi dau ceaiului gustul specific amărui, fiind extrem de benefic în lupta organismului cu virusurile şi bacteriile.
- Stimulează sistemul nervos, prin îmbunătăţirea memoriei, atenţiei şi concentrării, stimulând circulaţia sângelui, precum şi oxigenarea creierului.
- Este foarte sănătos pentru inimă, prevenind formarea cheagurilor de sânge, blochează oxidarea colesterolului.
- Întăreşte sistemul osos prin intermediul fitochimicalelor din conţinutul său.
- Ajută pielea, părul şi unghiile să pară mai sănătoase.
- Te ajută să slăbeşti, stimulând metabolismul să elimine apa în exces şi toxinele.
- Combate halitoza, adică te scapă de respiraţia cu mirosul neplăcut, având rolul de a omoră bacteriile din cavitatea bucală.
- Contine cofeina si poate fi un inlocuitor al cafelei.
- Ceaiul negru este facut din planta Camellia Sinenis care este extrem de benefica pentru sanatate.