Mușețelul este una dintre cele mai populare plante din țara noastră, dar și dintre cele mai cunoscute. Are foarte multe proprietăți benefice pentru organism, de care foarte mulți oameni se bucură. Ceaiul de mușețel este benefic și poate fi folosit în mai multe feluri, de la ceașca de ceai, la infuziile atât de folosite.
Ce este, de fapt, mușețelul? O plantă erbacee din familia Asteracee, din care mai fac parte floarea soarelui și păpădia. Are numele științific de Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita, iar în limba este cunoscută ca romanița, matrice sau romanica.
Încă din Antichitate sunt cunoscute efectele benefice pentru organism, și nu sunt deloc puține. Cele mai vechi informații despre mușețel datează din Egiptul Antic, însă cei care au descoperit ”miracolul” au fost grecii. Hipocrate, Dioscorides și Galenus, nume mari ale medicinei antice, au scris despre efectele mușețelului asupra organismului.
Mușețelul poate fi utilizat cu succes în mai multe feluri: infuzii și ceaiuri, băi cu ceai de mușețel, inhalații cu ceai de mușetel, capsule sau comprimate, extract de mușețel, uleiuri esențiale, creme, unguente.
Foate multe beneficii trage omul de pe urma mușețelului! Folosit în medicina tradițională, de mii de ani, mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astringente.
Iar consumat sub formă de ceai sau capsule, mușețelul reușește să facă minuni în privința durerilor și ameliorării rănilor, a ulcerului, eczemelor, iritațiilor, durerilor reumatice și hemoroizilor.
Rezolvă, pe cât se poate, și problema răcelilor, diminuând simptomele.
Inflamațiile cavității bucale sau a gingiilor sunt ameliorate de mușețel, de asemenea, este folosit și drept sedativ pentru a reduce anxietatea. Ceaiul de mușețel are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, între care stările de greață, diareea și indigestia.
Dar să parcurgem, acum, cele 10 motive pentru care trebuie să bei ceai de mușețel, ceai care duce la următoarele beneficii, susținute, de altfel, științific: