Gabriela Dinu Știri 01.07.2024 11:18

Barem Bacalaureat 2023, la Limba şi literatura română. Cum se rezolvau subiectele la profilele real şi uman de la BAC

Barem Bacalaureat 2023, la Limba şi literatura română. Cum se rezolvau subiectele la profilele real şi uman de la BAC

Examenul de Bacalaureat, prima sesiune din 2024, a început astăzi, prin proba de la Limba şi literatura română.

Toţi candidaţii care au finalizat clasa a XII-a, precum şi cei care nu au promovat unul sau mai multe examene în promoțiile anterioare se află astăzi în faţa primului test: proba de Limba română. De câţiva ani, subiectele sunt diferite pentru cele două profile, uman şi real.

Cum se rezolvă subiectele de la Limba şi literatura română, profilele real şi uman

Primele două subiecte, unde elevii primesc aceleași două texte la prima vedere, pe baza cărora au de rezolvat mai multe cerinţe, sunt comune. La subiectul al treilea, în schimb, elevii primesc aceiaşi autori, însă diferă cerinţele.

De la ora 7:30 şi până la 8:30 s-a făcut accesul în sălile de examen, după care niciun elev nu a mai avut voie să intre. Orice persoană a întârziat, a fost şi eliminată din examen. De la ora 9:00 a început distribuirea subiectelor, care vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educaţiei în cel mai scurt timp, dar şi pe Ştiri Directe, iar timpul de lucru este de trei ore. După o oră vor avea voie să iasă primii candidaţi din sălile de examinare, fără a avea asupra lor subiectele însă.

Când se afişează rezultatele de la BAC?

Baremul de rezolvare a subiectelor de la Română, ambele profile, va fi publicat de Ministerul Educaţiei în după amiaza acestei zile. După proba de Limba română, marţi examenul de Bacalaureat continuă prin proba obliatorie a profilului, în funcţie de specializarea aleasă, care poate fi Matematică, Informatică sau Istorie, iar joi va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, unde candidaţii au putut opta, în funcţie de filiera absolvită, dar şi de profil şi specializare, pentru una dintre cele 10 materii diferite: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Vineri, 5 iulie, se va da proba de Limba maternă pentru elevii care aparţin unei minorităţi şi au studiat în liceu în această limbă.