>
Un preot de țară din județul Botoșani recompensează de două ori pe an, cei mai buni elevi din sat. Acesta le oferă bani, din fondurile acumulate de biserică la cutia milei, câteva sute de lei, fiecărui elev merituos.
Satul Hilișeu Cloșca face parte din comuna Hilișeu Horia, situată la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o comunitate rurală, de agricultori, aproape de granița de nord a României cu Ucraina. Cu toate acestea, pentru o parte a acestor copiii de țărani de la granița de nord, cartea este temelie.
Pentru a-i recompensa pe cei silitori și în felul acesta de a oferi exemplu și celorlalți școlari, preotul din sat a decis să folosească banii adunați, la cutia milei pentru a oferi burse elevilor merituoși.
„În România, puțin sunt recompensați oameni valoroși. Așa că am decis să ne implicăm pentru a oferi, chiar dacă modic, o recunoaștere pentru elevii silitori, elevii care învață și își dau silința la școală”, spune preotul Cătălin Florin Istrate, preot paroh la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Hilișeu Cloșca.
Ideea acordării acestor burse s-a născut înainte de Crăciun, la finele anului trecut. Odată cu întrunirea Consiliului Eparhial, s-a ajuns la concluzia că elevii buni la învățătură trebuie recompensați, indiferent de situația lor materială.
Așa s-a stabilit ca cel mai bun pe nivel de învățătură, din ciclul gimnazial, să primească o mini-bursă din banii strânși de biserică, de la comunitate, inclusiv prin cutia milei.
„La începutul Postului Nașterii Mântuitorului am hotărât să acordăm o mini-bursă elevilor de gimnaziu din parohia noastră! Tocmai pentru a-i determina să străduiască și mai mult”, spune preotul Cătălin Florin Istrate.
Având în vedere că nu mai există elevi de clasa a VI-a, acum au fost acordate trei burse, în valoare de câte 300 de lei fiecare. Adică, pentru cei mai buni, din clasele a V-a, a VII-a și a VIII-a. Bursa este oferită de două ori pe an: de Paști și de Crăciun.