>
Baiţul, marinata sau pastrama de oaie. Un deliciu pentru cei care consumă acest tip de carne, şi nu sunt mulţi. Din rândurile următoare veţi afla care sunt secretele şi ingredientele unui baiţ ideal pentru carnea de oaie, care o va face fragedă şi delicioasă.
Carnea de oaie este puţin mai dificil de gătit acasă, asta pentru că trebuie să fie dezosată, fasonată şi curăţată de piele. Desigur că se găseşte de-a gata preparată în comerţ, dar gospodinele ştiu că iese mult mai delicioasă atunci când o fac chiar ele.
Aveţi nevoie de câteva ingrediente, din cele clasice, şi anume sare şi piper, boia dulce şi boia iute şi cimbru. Faceţi acest amestec, nu le puneţi separat, după care presăraţi uniform pe toată suprafaţa cărnii. După care, curăţaţi câţiva grăunţi de usturoi, îi tăiaţi mărunt şi îi puneţi deasupra cărnii.
Şi ce este interesant de abia acum urmează, căci ea nu se găteşte imediat ce ai condimentat-o, ci o împachetezi bine şi o pui într-un vas încăpător, pe care îl vei da la rece în prealabil. Pentru maturare, carnea se ţine la rece timp de 3-5 zile, după care o scoateţi la aer, unde o ţineţi o zi sau două, departe de praf, insecte sau mirosuri care ar putea pătrunde în ea.
Un alt secret pentru gustul delicios pentru cei care o consumă în acest fel este să o şi afumaţi, dar cu aer rece. Numai că fumul nu trebuie să bată direct pe carne. După aceea, o puteţi consuma ca atare ori o puteţi găti pe grătar sau la cuptor.
Cea mai bună carne din care puteţi face pastrama de oaie trebuie să fie muşchiuleţ, cotlete cu os, pulpa de oaie sau ceafa.
Dacă doriţi să faceţi şi nu ştiţi măsurile, reţeta standard conţine două kilograme de oaie, trei linguriţe de sare neoidată, 6-7 căpăţâni de usturoi, o linguriţă de piper, o linguriţă de voia dulce, o linguriţă de boia iute, o linguriţă de cimbru şi, la alegere, 2 litri de vin alb. Carnea trebuie să fie bine dezosată şi fasonată, altfel va fi foarte aţoasă şi tare, după ce o veţi găti.