>
Sloiuri de pe acoperiş. Temperaturile ceva mai blânde aduc în prim-plan pericolul ţurţurilor care “tivesc” acoperişurile, copertinele, aparatele de aer condiţionat etc. Evită riscurile aplicând sfaturile acestea.
Zonele cele mai periculoase sunt trotuarele din faţa clădirilor. Aşa că este sănătos să iei distanţă cât mai mult faţă de blocuri, case, sedii de firme şi să circuli pe marginea dinspre stradă a trotuarelor.
Casele vechi, aflate într-un stadiu avansat de degradare şi, eventual, nelocuite sunt şi mai periculoase: e clar că nu se mai ocupă nimeni de întreţinerea lor, deci nici de îndepărtarea ţurţurilor.
Dacă trebuie să treci totuşi pe lângă nişte clădiri, studiază atent, de la depărtare, streşinile, balcoanele, terasele, ferestrele, aparatele de aer condiţionat: atârnă de ele mulţi ţurţuri? Şi sunt mari? Dacă există cel mai mic risc ca unul din ei să cadă, întoarce- te din drum. Orice problemă ai avea de rezolvat, poate fi amânată până când zona va fi una sigură.
Agenţii economici au obligaţia de a semnala, prin panouri de atenţionare plasate în faţa clădirii, în locul cel mai vizibil, că există ţurţuri pe terase, streşini etc. La fel, sunt datori să semnaleze şi faptul că se lucrează pe acoperiş pentru înlăturarea ţurţurilor şi a zăpezii.
Asociaţiile de proprietari şi agenţii economici au obligaţia de a îndepărta zăpada şi ţurţurii de pe imobilele deţinute, altfel riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Însă tu te ocupi de ţurţurii aninaţi de marginea balconului tău, de ferestrele sau de aparatul de aer condiţionat. Verifică însă mai întâi unde va cădea gheaţa, ca să nu avariezi o maşină sau să pui în pericol trecătorii! Dacă există vreun risc, sistează acţiunea şi cere sprijinul administraţiei locale.
Tragedia a zguduit cartierul rezidențial de la periferia Capitalei. Femeia, mamă a doi copii, a fost lovită puternic de o cantitate uriașă de gheață și zăpadă care s-a desprins de pe acoperișul blocului unde locuia. Nenorocirea s-a produs în doar câteva secunde.
Este important de precizat faptul că bucățile masive de gheață și zăpadă au căzut brusc de la aproximativ 20 de metri înălțime, lovind-o cu o putere nimicitoare. Impactul a fost unul fatal. Ea era soția președintelui asociației de locatari. Mai mulți oameni au sărit în ajutorul ei, iar martorii au sunat de urgență la 112.