>
Anul lumină este o unitate de măsurare a distanţei, despre care cu siguanţă aţi auzit măcar o dată în viaţa. Nu toată lumea ştie şi ce înseamnă asta, de aceea vă vom explica pe îndelete în rândurile care urmează.
Este o unitate de măsură, iar aceasta se foloseşte în special pentru a măsura distanţele mari şi stabileşte distanţa pe care o parcurge o rază de lumină prin vid, pe parcursul unui an, un an lumină având o distanţă gigantică, de 9.500 miliarde de kilometri.
După cum v-am zis, un an lumină se defineşte ca timpul în care lumina de distanţă călătoreşte, raportat la un an petrecut pe Pământ. Poate fi şi calculată, iar formula este aceea de a înmulţi viteza luminii i (3 x 10 8 m / s sau 300 000 000 m / s) cu lungimea unui an (365,25 zile sau 3,15 x 10 7 secunde). Apoi se înmulţesc anii de lumină până la metri: 9,45 x 10 15 m, sau 9,45 trilioane de kilometri!
Cea mai mare viteză din Univers este cea a luminii, care circulă cu 300.000 de kilometri pe secundă. Ca toată lumea să înţeleagă la ce se referă, cercetătorii au exemplificat, în cazul în care, o rază de lumină s-ar învârti pe la Ecuator în Jurul Pământului, atunci aceasteia i-ar lua o secundă să parcurgă întreaga distanţă de 7,5 ori! Revenind la chestiile mai complexe, un an lumină reprezintă nu mai puţin de 10 trilioane de kilometri. Pare o cifră uriaşă, numai că la nivelul spaţiului cosmic, asta nu reprezintă mare lucru.