Gabriela Dinu Știri 02.10.2023 17:41

Astronomie și distanță: Cât de mare este un an-lumină

Astronomie și distanță: Cât de mare este un an-lumină

Anul lumină este o unitate de măsurare a distanţei, despre care cu siguanţă aţi auzit măcar o dată în viaţa. Nu toată lumea ştie şi ce înseamnă asta, de aceea vă vom explica pe îndelete în rândurile care urmează.

Este o unitate de măsură, iar aceasta se foloseşte în special pentru a măsura distanţele mari şi stabileşte distanţa pe care o parcurge o rază de lumină prin vid, pe parcursul unui an, un an lumină având o distanţă gigantică, de 9.500 miliarde de kilometri.

Cât măsoară un an lumină?

După cum v-am zis, un an lumină se defineşte ca timpul în care lumina de distanţă călătoreşte, raportat la un an petrecut pe Pământ. Poate fi şi calculată, iar formula este aceea de a înmulţi viteza luminii i (3 x 10 8 m / s sau 300 000 000 m / s) cu lungimea unui an (365,25 zile sau 3,15 x 10 7 secunde). Apoi se înmulţesc anii de lumină până la metri: 9,45 x 10 15 m, sau 9,45 trilioane de kilometri!

Cea mai mare viteză din Univers este cea a luminii, care circulă cu 300.000 de kilometri pe secundă. Ca toată lumea să înţeleagă la ce se referă, cercetătorii au exemplificat, în cazul în care, o rază de lumină s-ar învârti pe la Ecuator în Jurul Pământului, atunci aceasteia i-ar lua o secundă să parcurgă întreaga distanţă de 7,5 ori! Revenind la chestiile mai complexe, un an lumină reprezintă nu mai puţin de 10 trilioane de kilometri. Pare o cifră uriaşă, numai că la nivelul spaţiului cosmic, asta nu reprezintă mare lucru.

Câteva curiozităţi interesante:

  • distanţa dintre Pământ şi Soare poate fi parcursă în 8,3 minute
  • distanţa înseamnă şi timp, de aceea unitatea de măsură poartă numele de an-lumină
  • Calea Lactee, galaxia în care ne aflăm noi, măsoară 100.000 de ani lumină de la un capăt la altul atunci când vă uitaţi la bolta cerească folosind un telescop veţi vedea cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, care se află la 4,24 ani lumină distanţă de sistemul nostru solar
  • distanţa faţă de Alpha Ventauri este de 4,4 ani lumină, faţă de Galaxia Andromeda este de 2,5 milioane de ani lumină iar faţă de lună există o formulă complexă pentru care se stabileşte asta, şi anume 40,4 x 10 -9 ani-lumină.