>
Așadar, MApN a chemat mii de bărbați, chiar și în vârstă de 60 de ani, să se antreneze pentru o zi. Într-un poligon din Buzău, oamenii și-au readus aminte cum era să tragă cu arma, deși au trecut zeci de ani. Majoritatea sunt acum șoferi sau muncitori pe șantier, însă s-au prezentat pe poligonul de la Mărăcineni pentru o ședință de tragere cu pistolul mitralieră calibru 5.45.
Conform Observatornews.ro, situația e destul de asemănătoare cu cea din Ploiești, de acum 6 săptămâni. Dacă atunci recruții chemau salvarea pentru că îi deranjează bocancii, aici soldații au avut mari probleme în a nimeri ținta.
“N-am mai pus mâna pe armă de 22 de ani”, recunoaște Sandu Gheorghe, rezervist, conform Observatornews.ro. Cât despre trasul la țintă, bărbatul e sincer și spune că nu e clar dacă a nimerit-o: ”O dată cred că da, am văzut când a căzut, nu ştiu dup-aia!”.
Eugen Stroe este un alt rezervist, aproape de vârsta pensionării. Nu s-a gândit vreodată că cineva îl va mai chema la trageri la 61 de ani. Pentru că a fost chemat, a venit pentru că risca o amendă de 4.000 de lei. “Ultima oară, în ’91. A trecut ceva timp! Am făcut paraşutări. Îţi aduci aminte, e ca mersul pe bicicletă”, a declarat Eugen Stroe.
Mii de rezerviști din Buzău și Ialomița, care au făcut armata acum 30 sau 20 de ani, au primit ordin de chemare la unitate. Trebuie menționat că la aceste exericții participă doar cetățenii care dețin grad militar, așadar civilii nu au nicio contribuție. Sunt totuși, oameni cu meserii oarecare, ce au făcut armata cândva, iar acum trebuie să-și aducă aminte cum e să tragi cu arma.
Potrivit legii, în stare de război țara noastră se va baza pe 50.000 de rezerviști, precum și pe toți bărbații civili cu vârste între 25 și 35 de ani. “Se poate întâmpla să intram în război cu toţii. Trebuie să te duci că eşti obligat, daca ar fi după mine nu m-aş duce. Nu ai de ce să te duci”, a mărturisit Nicuşor Iacob, un alt rezervist.
Mai multe țări din Uniunea Europeană au reintrodus armata obligatorie drept răspuns la conflictul din Ucraina și temerea că Rusia va invada vreodată Europa. Acest scenariu e puțin probabil în viitorul apropiat, în condițiile în care Rusia are mari probleme de a gestiona frontul din Ucraina, astfel e imposibil de crezut că ar putea să se lupte cu țări NATO.
România a anunțat, în schimb, că va organiza exerciții care să-i implice pe rezerviști și să le reamintească acestora cum se mânuiește o armă în 2024. “Noi organizăm cel puţin 3 exerciţii pe an, în care pregătim rezerva. A fost o perioadă, perioada crizei din anii 2008-2011, cu restrictii bugetare sau perioada pandemiei în care s-a redus numarul de exerciţii, acum s-a revenit la normal şi le facem cum sunt planificate”, a declarat generalul de brigadă Iulian Daniuluc, şef de mobilizare la Statul Major General.
Între timp, în așteptarea unui război, România cumpără pe bandă rulantă armament din SUA și a pregătit așa zisa armată de voluntari. Aceasta e compusă din tineri cu vârsta între 18 și 35 de ani care vor să opteze pentru un stagiu de 4 luni de pregătire în cadrul armatei. Cine acceptă acest lucru va primi 25.000 de lei din partea statului român. Cu toate acestea, atunci când vine războiul, dacă vine, vor fi obligați să se prezinte în tranșee.