>
Triunghiul isoscel are două laturi egale/congruente, a treia fiind baza. Cum se calculează, corect, aria triunghiului isoscel și ce este, de fapt, aceasta?
Mai întâi, trebuie să cunoaștem ce este triunghiul isoscel. Astfel, termenul „isoscel“ provine din greacă, fiind format prin alăturarea a două cuvinte: isos, care înseamnă egal, și skelos, picior. Lesne de înțeles, triunghiul isoscel are laturile egale, picioarele, care se sprijină pe latura bază.
Pentru calcularea ariei triunghiului isoscel sunt implicate două noțiuni, baza și înălțimea, care este, de fapt, și mediană, și mediatoare, și bisectoare.
A = (bxh)/2 este formula de calcul, în care A este aria, b este baza triunghiului, iar h este înălțimea triunghiului.
Iată proprietățile, dar și reciprocele în cazul unui triunghi isoscel:
Se poate găsi aria unui triunghi în moduri complet diferite, deoarece în geometrie există mai mult de un tip de figură care conține trei unghiuri. Iată care sunt tipurile de figuri geometrice cu trei laturi:
Triunghiul este o figură formată din trei segmente conectate prin trei puncte, care nu se află pe o singură linie dreaptă. Triunghiul formează trei unghiuri, de unde și numele figurii. Definiția poate fi diferită, pentru că un triunghi poate fi numit și poligon cu trei colțuri.
Triunghiurile sunt împărțite în funcție de numărul de laturi egale și de dimensiunea unghiurilor dintre ele. Astfel, se disting triunghiuri precum isoscel, echilateral și scalen, precum și dreptunghiular, în unghi acut și, respectiv, în unghi obtuz.