Gabriela Dinu Altceva 19.08.2024 13:53

Apă minerală sau apă plată? Doctorul Adrian Copcea spune cât de nociv este gazul din băuturile carbogazoase, de fapt

Apă minerală sau apă plată? Doctorul Adrian Copcea spune cât de nociv este gazul din băuturile carbogazoase, de fapt

Una dintre întrebările frecvente în domeniul nutriției este legată de băuturile carbogazoase și impactul acestora asupra sănătății. În mod special, se pune întrebarea dacă gazul din apă minerală și din băuturile carbogazoase, precum cola, reprezintă un risc pentru sănătate. Iată răspunsul specialiștilor!

Potrivit doctorului Adrian Copcea, răspunsul la această întrebare poate fi surprinzător pentru mulți: gazul în sine nu este factorul problematic. Problema principală vine din conținutul de zahăr al băuturilor carbogazoase.

Gazul din băuturile carbogazoase este dioxid de carbon (CO2). Când CO2 se dizolvă în apă, se formează acid carbonic (H2CO3), care contribuie la aciditatea ușoară a băuturii. Această aciditate este extrem de slabă și, de obicei, nu afectează în mod semnificativ sănătatea noastră. Acidul carbonic din apa minerală nu este suficient de puternic pentru a provoca probleme, și efectul său asupra pH-ului stomacului este minim comparativ cu aciditatea gastrică naturală.

Ce impact au băuturile carbogazoase asupra sănătății

Iată ce impact au băuturile carbogazoase asupra sănătății!

În primul rând, acestea afectează smalțul dentar. Studiile sugerează că riscul de carii dentare este legat mai mult de zahărul din băuturi decât de aciditatea acestora. Apa minerală carbogazoasă, fără zahăr, nu prezintă un risc semnificativ pentru smalțul dentar, comparativ cu sucurile acidulate care conțin zahăr.

De asemenea, persoanele cu afecțiuni gastrice, precum gastrită sau ulcere, se pot întreba dacă apa minerală le poate agrava simptomele. De obicei, apă minerală nu provoacă probleme legate de aciditatea stomacului; mai degrabă, efectele neplăcute pot proveni din gazul care poate cauza balonare sau eructații. Aciditatea apei minerale este foarte slabă în comparație cu aciditatea gastrică.

Totodată, nu există dovezi că apa minerală carbogazoasă afectează densitatea osoasă sau contribuie la osteoporoză. Ba mai mult, unele studii sugerează că apă minerală ar putea avea efecte benefice, cum ar fi creșterea sațietății și îmbunătățirea digestiei, dar aceste efecte nu sunt semnificative din punct de vedere medical și nu sunt susținute de dovezi concludente.