Claudiu Melinte Auto 16.12.2022 17:49

Anvelope de vara versus anvelope all season. Ce să alegi?

Anvelope de vara versus anvelope all season. Ce să alegi?

Pe măsură ce vremea se încălzește, entuziasmul șoferilor crește, iar gândul zboară la numeroasele aventuri care urmează!

Dacă este și cazul tău, asigură-te că nu vei plănui doar escapadele. Înainte de a te preocupa de destinații și bagaje, concentrează-te pe anvelopele mașinii. Ai nevoie de cele mai bune anvelope de vară pentru ca în fiecare călătorie în parte mașina să ruleze lin și să te ducă spre destinațiile preferate în siguranță și confort.
Când vine vorba de roțile mașinii, de cele mai multe ori în sezonul cald șoferii iau în calcul ideea de a opta pentru un set de anvelope all season pentru a echipa mașina pentru vară și iarnă în același timp, cu costuri mai mici.

Însă, există un singur mod prin care vei putea obține maximum de performanță din mașina ta, în special pentru șoferii care călătoresc mult. Este foarte important ca focusul tău să fie pe alegerea anvelopelor care se potrivesc perfect pentru mașină și pentru stilul de a șofa, iar vara ta va fi fără griji! Mai jos vei găsi un mic ghid care te va îndruma spre cea mai bună alegere a anvelopelor de care mașina ta are nevoie.

Ai cu adevărat nevoie de anvelope de vară?

E normal să te întrebi dacă nu cumva anvelopele all season sunt soluția care te scapă de grija echipării mașinii. Însă, înainte de a alege acest tip de anvelopă ia în considerare următoarele lucruri care, până la urmă, definesc importanța unui set de anvelope performante:

Caracteristicile anvelopei

Anvelopele all season nu pot oferi șoferului maximum de performanță în orice condiții meteo întrucât acestea urmează să fie folosite atât în condiții de vară când temperatura la nivelul carosabilului este foarte mare, dar și în timpul iernii când temperaturile sunt mici. Principalul motiv este aderența și distanța de frânare, lucruri indispensabile la capitolul siguranță.

Banda de rulare a anvelopei

Modelul proiectat pe banda de rulare a anvelopei este crucială pentru dispersarea apei în condiții de ploaie și carosabil umed. Design-ul anvelopelor all season nu este conceput exclusiv pentru fiecare sezon în parte. Ignorarea acestui aspect duce la compromiterea performanțelor anvelopelor și, implicit, a mașinii.

Banda de rulare a anvelopelor de vară este concepută ca design pentru a asigura control maxim asupra mașinii tale. Mașina nu va aluneca pe suprafețe ude, iar distanța de frânare va fi în limitele optime de siguranță. Design-ul perfect îți va oferi aderență, rulare lină și control.

Siguranța

Este adevărat că anvelopele all season pot oferi o performanță corectă în zile cu condiții de vreme normale. Însă, când vine vorba de vreme capricioasă anvelopele all season sunt riscante, iar multe dintre accidente se întâmplă din cauza lipsei de aderență pe zăpadă sau ploaie. Dacă îți schimbi tu roțile de la mașină, atunci ai putea să-ți iei mai scule electrice care să te ajute.

De exemplu, vara carosabilul tinde să devină din ce în ce mai fierbinte, o dată cu creșterea temperaturilor. De aceea, anvelopa trebuie să fie optimizată pentru aceste condiții. La o temperatură de peste 15°C, anvelopele de vară răspund mai repede la frânare decât orice alt tip de anvelopă.

Acest lucru se întâmplă deoarece doar anvelopele de vară pot asigura nivelul maxim de aderență atât pe drumuri uscat, cât și pe drumuri ude. Compușii speciali din cauciuc împreună cu modelul benzii de rulare fac ca anvelopele de vară să nu devină rigide la temperaturi mai ridicate și în condiții de ploaie. În plus, anvelopele de vară oferă stabilitate în curbe, manevrabilitate și randament kilometric optim.