Gabriela Dinu Vedete 06.07.2023 17:45

Anca Damian: CV, vârstă, biografie, avere, surse de venit, familie, filmografie

Anca Damian: CV, vârstă, biografie, avere, surse de venit, familie, filmografie

Anca Damian este o celebră regizoare română, născută pe 1 aprilie 1962, la Cluj. Este autoarea filmului Crulic – Drumul spre dincolo, realizat în 2011, care spune povestea cazului Crulic, poet cinematografic.

Dacă numele său de familie vă sună cumva cunoscut, ei bine, da, ea este mama lui Anghel Damian, tatăl copilului lui Theo Rose. Dar haideţi să aflăm mai multe despre Anca, o femeie care îşi dedică viaţa industriei filmului, fiind cineastă, operatoare de imagine, scenaristă, producătoare şi regizoare.

Ce scrie în CV-ul Ancăi Damian, mama lui Anghel Damian?

De la ea, Anghel Damian a moştenit pasiunea pentru film, despre Damian ştim cu toţii că este creatorul serialului de succes Clanul, de la Pro TV, pe platourile de filmare unde şi-a cunoscut mama copilului, pe Theo Rose.

Anca Damian este absolventă a UNATC din Bucureşti şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A fost director de imagine la Rămânerea în 1991 şi la Drumul câinilor, în 1992. A colaborat, de-a lungul timpului, pentru diverse filme documentare, de scurt metraj, lung metraje, precum şi filme de metraj mediu şi ficţiune.

În filmografia sa regăsim următoarele titluri, unde a fost autor total, adică producător, scenarist şi regizor: Întălniri încrucişate, Crulic – Drumul de dincolo, O vară foarte instabilă şi Insula. A regizat Perfect sănătos şi Călătoria fantastică a Maronei şi a fost operatoare la Rămînerea şi Drumul câinilor.

Ce relaţie are Anca Damian cu Theo Rose?

Anca Damian a colaborat şi o face în continuare cu Lia Bugnar, femeia pe care fiul său a lăsat-o de dragul lui Theo Rose. Dar asta nu înseamnă cu nu îşi iubeşte noua noră. Din contră. Cântăreaţa a oferit câteva declaraţii cu privire la mama iubitului său, evitând să intre prea mult în subiect, din respectul pe care i-l poartă:

„Mă înțeleg foarte bine cu ea. E o tipă foarte interesantă și îi spun tipă pentru că m-a rugat să-i vorbesc la per tu, are o tinerețe care nu o să se piardă niciodată. Călătorește mult, se documentează foarte mult pentru filmele pe care le face, e foarte tare”, a mărturisit Theo Rose.

Date Biografice Anca Damian

Nume complet: Damian Anca
Data naşterii: 1 aprilie 1962
Partener: Laurenţiu Damian