Ionuț Nițulescu Actualitate 22.01.2023 22:38

Analize gratuite pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea!

Analize gratuite pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea!

Vești bune la început de an! Din luna fabruarie 2021, românii vor beneficia de un set de analize gratuite. Klaus Iohannis a promulgat legea.

Persoanele diagnosticate sau suspectate de boli sau afecțiuni alergice vor beneficia de analize gratuite. Potrivit actului normativ promulgat de Klaus Iohannis, legea se va aplica începând din luna februarie, iar decontarea se va face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Analize gratuite pentru români

Așadar, toți cei care au fost diagnosticați sau sunt suspecți că au una dintre următoarele boli vor beneficia de analize gratuite, în baza unei recomandări de la medicul alergolog.

  • astm bronșic
  • rinită alergică
  • alergie alimentară
  • rinoconjunctivită alergică
  • dermatită alergică
  • anafilaxie

Legea 4/2021 are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, precum şi ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu astfel de boli şi afecţiuni.

Citește și: Permis expirat? Cum obții fișa medicală pentru schimbare

Se înființează Registrul naţional pentru evidenţa pacienților

Legea nu se aplică în cazul persoanelor care au fost diagnosticate sau care sunt suspecte de intoleranţe alimentare ori boală celiacă (intoleranță permanentă la gluten).

„(1) Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecţia, siguranţa vieţii şi respectarea, în condiţii de egalitate şi nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum şi ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli şi afecţiuni alergice: a) astmul bronşic; b) rinita alergică; c) alergie alimentară; d) rinoconjunctivita alergică; e) dermatită alergică; f) anafilaxie. (2) Prezenta lege nu se aplică persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intoleranţe alimentare sau boală celiacă”, se menționează în textul legii promulgate de către şeful statului.

Mai mult decât atât, actul normativ prevede că toate persoanele diagnosticate sau suspecte de boli sau afecțiuni alergice vor fi luate în evidență, în cel mult jumătate de an de la intrarea în vigoare a legii.

„Prin înfiinţarea Registrului naţional pentru evidenţa persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice, prezenta lege instituie responsabilitatea, pentru medicii alergologi de a introduce persoanele diagnosticate în cadrul Registrului şi, respectiv, de a modifica starea acestora, în funcţie de diferitele evoluţie”, conform legii.

Citește și: